Savaştan kaçsa bile günahları bağışlatan dua nedir?

Tarih: 30.09.2024 - 09:14 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir dua varmış, bu duayı okuyanın savaştan kaçmış olsa bile günahları bağışlanırmış. Bu dua hangisidir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle ifade edelim ki, “Savaştan kaçsa bile günahları bağışlatan dua” konusuyla ilgili hadis-i şerifte geçen konu, tövbe eden ve bu dua ile Allah’a yalvaran kişiyle ilgilidir. Samimi olarak yapılan tövbe, günahların bağışlanmasına vesiledir.

Ancak günah kul hakkını da ilgilendiriyorsa, ayrıca o kul ile de helalleşmesi gerekir.

İlgili hadis-i şeriflerden biri şöyledir:  

“Her kim, أَسْتَغْفِرُ اللَّه الذي لا إِلَهَ إِلاَّ هُو الحيَّ الْقَيُّومَ وأَتُوبُ إِلَيهِ - estağfirullâh’ellezî lâ ilâhe illâ hû, el-Hayye’l-Kayyûme ve etûbü ileyh - Kendisinden başka ilâh bulunmayan, ebedî hayatla daima diri olan, her şeyin varlığı kendisine bağlı olup kâinatı yöneten Allah’tan beni bağışlamasını diler ve günahlarıma tövbe ederim.’ diye yalvarırsa, savaştan kaçmış bile olsa, günahları bağışlanır.” (Ebû Dâvûd, Vitir 26; Tirmizî, Daavât 118)

Tövbe ve istiğfar değişik cümlelerle yapılabilir. Cenab-ı Hakk’ın güzel isimlerinden “Hay” ve “Kayyum”u da ihtiva eden bu istiğfar cümlesi ise daha yaygın olarak okunur. Hadisimizde böyle istiğfar eden kimsenin günahlarının bağışlanacağı, hatta savaştan kaçmak gibi büyük günahlardan birini işlemiş olsa bile affedileceği müjdelenmektedir.

Burada, önemli bir hususa dikkat edilmesi gerekmektedir. “Estağfirullâh’ellezî lâ ilâhe illâ hû, el-Hayye’l-Kayyûme ve etûbü ileyh” diyen kimse, bağışlanma müjdesini almakla beraber, büyük bir sorumluluğun da altına girmektedir. Zira o, Hay ve Kayyum olan Allah’a günahından tövbe ettiğine dair söz vermektedir.

Kâinatın Rabbine böyle bir söz veren kimse bu sözünde mutlaka durmalıdır. Şayet tövbesine kendisi de inanmıyorsa, o takdirde Allah’a yalan söylüyor, daha açık bir ifadeyle, kendi münafıklığını onaylıyor demektir. Gönlünde bir günaha ilgi duyduğu hâlde onu yapmayacağına dair Allah’a söz veren kimse, -haşa- onunla alay etmiş olmaktadır. Böylesine korkunç bir durumun hiçbir izah şekli yoktur.

Tövbesinde samimi olmak şartıyla insanın bağışlanmasına imkân hazırlayan bu istiğfarı dilden düşürmemelidir.

Buna göre:

- İstiğfar, insanın Allah hakkıyla ilgili günahlarından kurtulmasını sağlar. Bu sebeple bir kul Allah’ın yasaklarından birini çiğnediği zaman, yaptığından ötürü pişmanlık duyarak Allah’tan af dilemeli, tövbe ve istiğfar etmelidir.

- Tövbe ve istiğfarın kabul edilmesi için insanın o günahtan soğuması ve onu bir daha yapmayacağına dair Allah’a verdiği sözde samimi olması gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun