Tarikat şeyhlerinden ve bunların vekillerinden tövbe almak caiz mi?
Değerli kardeşimiz,
El almak ve vermek hadisesi tarikatlar ile ilgili bir adaptır. Şöyle ki: bir havalide tarikatın bir kolunu temsil eden bir şeyh veya efendi olur. Bu zata intisap edip takip etmek, ondan ve tarikatın feyizlerinden istifade etmek isteyenler olabilir.
Bu kişiler, şeyhin elini tutup hem tarikat alma hem de günahlarından tövbe - istiğfar etme ve bir daha günah işlememeye niyet etme anlamında bir manevi bağ teşkil ederler. Bu durumda şeyhin kuvvet ve dirayeti ne kadarsa, kendi müritlerine tasarruf eder. Mürit de “beni nezaret ve takip ediyor” diye şeyhinden çekindiği için günah işlememeye azami dikkat eder.
Burada tövbe eden kişinin niyeti önemlidir. Tövbe eden şahıs Allah'tan affını istemelidir. Aksi takdirde şeyhten beklemesi caiz değildir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Tarikatta el alma şeklinde yapılan tövbe doğru mudur?
- Bir yerlerden tövbe almak şart mı? Ben etraftan duyduğum kadarıyla tövbe etmem, yani bir yerlerden tövbe almam gerekiyormuş. Konu ile ilgili yardımlarınız rica edeyorum.
- Kâfirlerin cehennemde yanmaları adalet midir?
- "Mesela, demişler: 'Bir tabaka-i arz, cin ve ifritlerindir. Binler sene genişliği var.' Hâlbuki, bir iki senede devredilen küremizde o acip tabakalar yerleşemez." İzah eder misiniz?
- Şeyh kime denir?
- "Bu kâinatın Hâlık-ı Zülcelal'i Kayyum'dur. Yani bizâtihî kaimdir..." Allah'ın "Mukim", "Kaim" ve "Kayyum" olmasını izah eder misiniz?
- Müslüman, herhangi bir tarikata veya bir mürşid-i kamile bağlanmak zorunda mı, mürşidi olmadan ilerlemek mümkün mü? Nur cemaatine mensup bir kişi tarikatta da devam edebilir mi?
- Müridin, mürşidini (şeyhini) düşünmesi ile Allah'ın rahmetini üzerine çekmesi mümkün mü?
- Bazı Âlimlere bu veli zâttır diye hediye verilmektedir, bu niyetle verilen hediyeler alınabilir mi?
- TARİKAT
Yorumlar
Günümüzde bazı tarikatlarda tövbe alma durumu dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Tevbe ancak Allah a edilir. Sadece Allahtan af istenir. Fatiha suresinin anlamını veya tefsirini defalarca okumak lazım. Şeyhleri insan üstü varlık görmek tehlikelidir.
Bizler kişileri Allah katındaki değerine ve faydalarına göre üstün görürüz. Şeyhte insan, bende insan ama benden üstün çünkü benden daha çok dinine sarılmış teslim olmuş. Onları insan üstü değil üstün insan olarak görüyoruz.