Sünnet namazlara nasıl niyet edilir?
- Peygamber Efendimiz (asm) sünnet namazını kılarken "Niyet ettim sünnet namazımı kılmaya." demediğine göre, biz nasıl niyyet etmeliyiz sünnet namazlarında?
Değerli kardeşimiz,
Peygamberimiz (asm) namaz kılarken "sünnet" ifadesini kullanmamıştır. Ancak onun sünnetini icra ederken sünnet namazını kılmaya denilebilir.
Namaz konusunda niyet namazın şartlarından olup, Allah rızası için ihlâsla namaz kılmayı dilemek ve hangi namazın kılınacağını bilmekten ibarettir. İbâdetin âdetten ayrılması ve ihlâsın gerçekleşmesi için niyet bir farzdır. Bu da ibadeti yalnız Allah'a tahsis etmeyi gerektirir. Ayette şöyle buyurulur:
"Oysa onlar, yalnız dini kendisine tahsis ederek... Allah'a ibadet etmekle emrolundular." (Beyyine, 98/5).
"Ameller niyetlere göredir." (Buhârî, Bedü’l-Vahy, 1)
hadisi de başka bir delildir.
Niyet kalbe ait olmakla birlikte dil ile de söylenmesi daha uygundur. Bu müstehaptır. Çünkü burada dil kalbe yardımcı olur. "Niyet ettim bu günkü öğle namazının farzını kılmaya." demek gibi. Farz namazın veya vitir, tilâvet secdesi, adak ve bayram namazları gibi vacib bir namazın niyetinde, bu namaz cinsinin belirtilmesi gerekir.
Kaza namazlarında da hem vaktin hem de "ilk veya son kazaya kalan" şeklinde günün belirlenmesi gerekir. Meselâ; "Bugünkü cuma namazının farzına veya Kurban Bayramı namazına niyet ettim." demek gibi. Genel olarak "farz namaza" diye niyet etmek yeterli değildir. Nâfile namazlarda; "Niyet ettim şu vaktin ilk veya son sünnetini kılmaya" diye niyet edilir. Bununla birlikte nafilelerde mutlak niyet de yeterlidir. Müekked veya gayri müekked sünnet olduğunu veya rekat sayısını tayin etmek gerekmez. Yalnız teravih namazı için, "Teravih namazını veya vaktin sünnetini kılmaya niyet ettim." denilmesi ihtiyata daha uygundur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cuma namazı niyetleri nasıl olmalıdır?
- Sabah namazını Güneş doğduktan sonra kılan kişi, kaza niyetiyle mi kılar?
- Cuma günü zuhri ahir ve vaktin son sünneti yerine kaza kılınır mı?
- Sabah namazına uyanamadık, söz gelimi 09:00'da kalktık; bu durumda sabah namazını nasıl kılarız?..
- Sabah namazını öğleden önce kaza ederken (vakti çıkan sabah namazına) nasıl niyet edilir?
- Kaza namazı borçları nasıl hesaplanır ve nasıl kılınır?
- Kaza namazlarımı nasıl hesaplarım ve nasıl kılarım?
- Cemaate namaz kıldırıcak bir imamın niyetini nasıl yapması gerekir?
- Cuma namazında kılınan iki rekat vaktin son sunneti ne demektir; yani ne anlamına gelir? Çünkü cumanın farzından sonra zaten dört rekat son sünnet kılıyoruz?..
- Teravih namazı kıldıran kişi nasıl niyet eder?