Sosyal medya bağımlılığından nasıl uzaklaşabiliriz?

Sosyal medya bağımlılığından nasıl uzaklaşabiliriz?
Tarih: 25.11.2017 - 09:01 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Sosyal medyayı faydalı ve verimli kullanmak için ne yapmalıyız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Gelişen teknoloji, karşımıza yeni hastalıklar ve problemler çıkarttı.

Şu an gençlerimizin karşılarına çıkan en büyük sorunlardan biri teknoloji ve internet bağımlılığı. Gençlerde ve çocuklarda aşırı internet kullanımı ve bağımlılığı sorunuyla karşı karşıyayız.

Bu kadar çok kullanım, günlük yaşam aktivitelerini bozuyor; aile, okul ve arkadaşlık ilişkilerine zarar veriyor. Bunun ana sebebi; internete 7/24 ulaşım imkânı, sürükleyici, onaylayıcı, ödüllendirici, elverişli ve ucuz olması, tehdit hissi uyandırmamasıdır. Aslında gençler şu an internette ve sanal dünyada ego sörfü yapıyor, kendi egosunu tatmin ediyor ve internet bağımlılığı sebebiyle çok ciddi zaman ve enerji kaybı yaşıyor. 

Bugün gençlerimiz online olmamaktan, çevrimdışı kalacağından korkuyor. Özellikle genç kuşaklar online olmadığı zamanlarda ayakkabısız dışarı çıkmış gibi kendilerini eksik hissediyor.  

X kuşağı radyo kuşağıydı, Y kuşağı TV kuşağı ama Z kuşağı sosyal medya kuşağı olarak karşımıza çıkıyor.

Ne yazık ki, yeni nesil Z kuşağın yönetilmesi diğer kuşaklara göre çok daha zor.

Ayrıca bu kuşak konformist ve egoist. Konforlarından ve yaşam standartlarından ödün vermiyor ve kibir duyguları yüksek.

Diğer taraftan, duygularını da yönetmeyi bilmiyorlar.

Ama güzel olan bir şey de bazı konulara itiraz etseler de, isyan etmiyorlar. Amaçsız ve hedefsiz olan Z kuşağına yeni idealler kazandırmalıyız. 

İlkokul dönemindeki bir çocuğun haftada 20 saatten fazla bilgisayarda zaman harcamaması gerekiyor. Anne-babalar özellikle 0-6 yaş döneminde televizyonu ya da bilgisayarı çocuk için ucuz bir bakıcı gibi görmemeliler. Çünkü çocuğun bilgisayar ya da tabletleri çok iyi kullanması onun zeki olduğunu göstermez, anne ve babanın çocuğunu ihmal ettiğini gösterir. Bu duygusal ihmaller çocukluk çağı travmalarından birisidir.

Çocukların “ihmal edildiği duygusu” önemli bir travma. Ailede rol karmaşası var mı? İncelenmektedir. Ailede disiplin sağlanmalı, anne ve babanın liderliğinin olması gerekir. Anne-babanın kendini düzeltmesi ve tüm bu eksiklerin giderilmesiyle çocuk hemen kendini toparlamaktadır ama bu toparlama 10 yaşından sonra oldukça zor olmaktadır. İleri vakalarda ilaç tedavisi bile uygulanabilmektedir. 

Sanal bağımlılık göz ardı edilmemesi gereken sağlık riski. Sanal bağımlılık zamanla oldukça tehlikeli bir hal alabilir; ama kişi buna rağmen hala kullanmakta ısrarcıdır. Tıpkı madde kullanımındaki gibi beynin ödül-ceza sistemi bozulmuş durumdadır.

Sanal bağımlılığın tedavisi mümkün. Kimi zaman sonuca kolay ulaşılabilir. Gençlere tavsiyemiz sadece şu anı değil 5,10 sene sonraki mutluluklarını düşünmeleridir, insan, kimi zaman bazı zevklerini gelecekteki daha büyük zevkleri için erteleyebilmelidir. 

Anne babalar da böyle durumlarda çocuklarına ön yargılı yaklaşmamalılar. Çocukları ile sen haklısın-ben haklıyım gibi savaşlara girmemeliler. Bu süreçte çocuklarını anlayıp, yanında olmalılar. Çocuğa sert bir şekilde davranmadan onun olumlu, olumsuz yönlerini kabullenip doğru bir iletişimle iyi yönlerini ön plana çıkarmaya çalışmalılar.

Anne babaların takdir, övgü, onay içeren sözcüklerinin yanı sıra doğru bir eleştiri ile iletişim kurmaları gerekir. Bunu yaparlarsa her çocuğun içindeki güzelliği ortaya çıkarırlar.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun