Yolculuğa çıkan kişi o gün orucunu bozabilir mi?
![Yolculuğa çıkan kişi o gün orucunu bozabilir mi? Yolculuğa çıkan kişi o gün orucunu bozabilir mi?](https://sorularlaislamiyet.com/sites/default/files/styles/soruici_slider_resmi/public/sefere-cikan-kisi-o-gun-orucunu-bozabilir-mi.jpg?itok=OZsALzGu)
Değerli kardeşimiz,
Yolculuk halinde bulunan kimsenin iftar etmesi, yani oruç tutmaması mubahtır. Ancak oruca niyet edip sabahladıktan sonra sefere çıkacak olursa, o takdirde o günün orucunu tutması gerekir. Bu, oruç yemesini mubah kılan bir sebep sayılmaz. Ancak ikinci ve müteakip günler yolculuğu devam ederse, o takdirde oruç tutmayabilir.
Bu konuda fukaha şöyle demiştir: Oruçlu olarak sabahlayan kimse o gün sefere çıksa bile, bu orucu yemesini mubah kılan bir özür sayılmaz. Şayet orucunu bozacak olursa, kendisine sadece kazası gerekir. [(El-Muhit, Serahsî, Fetâvâ-yi Hindiyye.) bk. Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, II/233-234.]
Ramazanda en az üç günlük (on sekiz saatlik) bir yere gidecek olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Bundan dolayı o gün yola çıkınca oruçlu bulunmamış olur. Fakat bir kimse oruç tuttuktan sonra, gündüzün yolculuğa çıksa, bu yolculuk o ilk gün için bir özür sayılmaz, orucuna devam etmesi gerekir. Ancak o gün yola çıkar da, ondan sonra orucunu açarsa, kendisine kefaret gerekmez, yine sadece kaza gerekir. (bk. Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali)
Hâfiî ve Hanbelîlere göre yolcu, geceden niyetlendiği orucunu da bozabilir. Delil, İbn Abbas (r.anhûmâ) dan rivayet edilen şu hadistir:
“Hz. Peygamber Ramazan'da Mekke'nin fethine çıktı. Kedid'e varıncaya kadar oruç tuttu. Orada kendisi de orucunu bozdu, insanlar da oruçlarını bozdular.” (Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslam İlmihali)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Şafii mezhebinde oruçlu iken serum yapılması veya iğne yapılması orucu bozar mı? Şafii mezhebine göre hangi durumlarda oruç tutulmayabilir? Orucu bozan ve bozmayan şeyler nelerdir?..
- Zor, meşakkatli ve ağır işlerde çalışan kişi oruç tutmayabilir mi?
- Oruç ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları nelerdir?
- Ramazan ayında özürlü olup da tutamadığımız orucun kazasını yaparken, orucun bozulması halinde hem kaza orucunun hem de o günün kazası olarak toplam iki gün mü oruç tutulması gerekiyor?
- Geçmişte muhtelif sebeplerden dolayı tutamadığım oruçlarım var, tahmini bir hesapla doksan gün civarındadır. Bu borcumu nasıl telafi edeceğim?
- Ramazan orucunun kazasına imsak vaktine kadar kalben veya dil ile niyet etmeyip, sonradan öğleye kadar niyet edip tutan birisinin oruçları geçerli olur mu?
- Şafii mezhebine göre fıtır sadakası ve oruç için verilen fidye hakkında bilgi verir misiniz? Şafiilerde buğday yerine para olur mu?..
- Tarlada, iş yerinde çalışırken sıcaklığa dayanamayıp orucunu bozan bir kişi kaç gün oruç tutmalıdır?
- Şafii mezhebine göre oruca niyet zamanı, ne zamandır; niyet getirmek farz mıdır?
- Davudî orucu tutmak mı daha faziletli yoksa pazartesi-perşembe günleri tutmak mı? Davudî oruca niyet edersem ölene kadar bu şekilde tutmam mı gerekir? Davete icabet edilen günde oruç tutulur mu?