Şafii mezhebine göre, namaz ve oruçların kazalarının niyeti nasıl olur?

Tarih: 19.11.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Zimmetinde (üzerinde) sayısını bilmeyecek kadar çok sayıda kaza namazı bulunan bir kişi, zimmetten kurtulduğuna kesin kanaat getirinceye kadar kaza namazı kılmaya devam etmelidir.

Kaza namazlarını kılarken günlerini belirtmeye gerek yoktur. Kaza etmeye niyet edilen namazın sadece sabah, öğle, ikindi, akşam veya yatsı namazı şeklinde vakitlerini belirtmek yeterlidir. Yani "Niyet ettim sabah namazının kazasını kılmaya" şeklinde niyet edilir.

Oruçta da niyet farzdır. Niyetin tutulan her günün orucu için yenilenmesi gerekir. Ayrıca niyetin, akşamleyinde olsa gece içinde, ama fecirden önce söylenmesi gerekir. Geceleyin fecrin doğmasından çok önce yapılır da sonra oruca aykırı düşen bir davranışta bulunulursa, niyet yine de geçerliliğini korur. Çünkü oruç gece değil gündüz vuku bulmaktadır.

Tutulacak oruç, Ramazan orucu, kefaret veya adak orucu gibi farz olan oruçlardan biri ise, niyetin geceleyin şu şekilde yapılması gerekir: "Yarınki Ramazan orucuna" veya "Nezretmiş olduğum oruca niyet ettim" şeklinde olur.

Niyet ederken dil ile söylemek sünnettir; çünkü dil, kalbin yardımcısıdır...

(Mehmet KESKİN, Büyük Şafii İlmihali)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun