Şafii mezhebine göre cuma günü öğlen namazının sünnetleri de kılınmalı mıdır, niyet nasıl olmalıdır?

Tarih: 29.08.2006 - 15:53 | Güncelleme:

Soru Detayı
1) Cuma günü öğlenin sünnetleri kılınır mı? 2) Cuma günü cumanın ilk ve son dört sünneti kılınır mı? 3) Son sünnetlerde niyet değişir mi? (Şafii mezhebine göre)
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Şafiilere göre iftitah tekbirinin "ra" sını ilk söyleyen imamın cuması sahihtir, diğer camilerdeki cemaatlerin öğle namazlarını kılmaları gerekir. İlk tekbirden sonraya kalanların yahut buna yakın durumda olanların yahut ilk tekbiri önce veya beraber alıp almadıklarında şüpheye düşenlerin de öğle namazlarını kılmaları gerekir.

Genel olarak İslam ülkelerinde olduğu gibi, eğer ihtiyaç olmadığı halde birden fazla camide cuma namazı kılınmışsa, öğle namazının kılınması vacip olur. Eğer ihtiyaca binaen bir şehirde bir kaç yerde cuma namazı kılınmışsa, ihtiyat olarak öğle namazı kılmak müstehap olur. Bu durumda öğle namazının farzının kılınması yeterlidir; sünnetler de kılınabilir..

Cuma günü cuma namazı kılındığı zaman sünnetleri de kılınır. Kişinin kaza namazı varsa sünnetlerin yerine kaza namazı kılar ve ona göre niyet getirir.

Cuma namazının sünnetini kılan kişi, cuma namazının sünnetlerini kılmaya niyet eder; öğle namazının sünnetlerini kılan kişi de öğle namazının sünnetini kılmaya niyet eder.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun