Sadece bir sure ezbere bilen kişi namaz kılabilir mi?

Tarih: 11.07.2006 - 09:49 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir yakınım, okuma ve yazma bilmediği için namaz surelerini de okuyamıyor ve ezberinde tutamıyor. Sadece İhlas suresini biliyor ve kendi durumuna da çok üzülüyor. Sadece İhlas suresini okuyarak namaz kılabilir mi namazı kabul olur mu; ne kadar uğraşsa da duaları ezberinde tutamıyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Namazda Kur'an-ı Kerim'den bir kısım okumak farzdır. Bu bakımdan bu kerdeşimiz sadece İhlas süresini bilse bile namazına devam etmelidir. Ayrıca namazda Fatiha suresini okumak vaciptir. Bu sureyi de ezberlemesi gerekir. Bu şekilde namazını kılar.

Namazda Kıraet:

Namaz kılanın kendisi işitebilecek derecede dili ile harfleri belirterek Kur'an-ı Kerîm ayetlerinden bir mikdar okunması, namazın bir rüknü olarak farzdır. Kendisi duyamayacak kadar bir sesle okuyuş kıraet değildir. Ancak imama uyan kimse bu kıraetten müstesnadır, bu kimse Kur'an okumaz. İleride açıklanacaktır.

Vitrin ve nafile namazların bütün rekâtarında, iki rekâtı farzların her iki rekâtında kıraet farzdır. Fakat dört rekâtı farz namazlarda üç rekâtı farz namazda, tayin yapılmaksızın yalnız iki rekâtarında kıraet farzdır. Ancak kıraetin ilk iki rekâtta yapılması vacib görülmüştür. Bunun için ilk iki rekâtta kıraatin kasden terk edilmesi mekruhtur. Yanılarak terk edilmesi de sehiv (yanılma) secdesi yapılmasını gerektirir. Farzların diğer rekâtarında Fatiha okunması, sahih kabul edilen görüşe göre vacibdir. Yanılarak Fatiha'nın terk edilmesi de sehiv secdesini gerektirir.

Fakat diğer rivayetlere göre, farzların son üçüncü ve dördüncü rekâtarında kıraet caiz olduğu gibi, tesbihde bulunmak veya üç tesbih mikdarı susmak da caizdir. Ancak Kur'an okumak daha faziletlidir. Fatiha okumak da sünnettir.

Namazda kıraetin farz olan mikdarına gelince:

İmam Azam'a göre bu farz olan mikdar, kıraat farz olan her rekâtta, ayet kısa dahi olsa, en az bir ayettir. Bu mikdar Kur'an okundu mu, bu farz yerine getirilmiş olur. Fakat Ebu Yusuf, İmam Muhammed ve İmam Azam'dan diğer bir rivayete göre, bu mikdar üç kısa ayet veya en az üç kısa ayet mikdarı olacak kadar uzun bir ayettir. İhtiyata uygun olan da budur.

Bir harften veya bir kelimeden ibaret olan "Nun" ve "Müdhammetân" ayetlerinin okunması, sahih olan görüşe göre, ittifakla yeterli olmaz. Çünkü bu mikdar kıraet sayılmaz.

Bir ayet-i kerîmeden başkasını okumaya gücü yetmeyen kimse, o ayet-i kerîmeyi İmam Azam'a göre bir rekâtta bir defa okur, üç kez okumaz. İki imama göre, üç kez tekrarlar. Fakat üç ayet okumaya gücü yeten kimsenin bir ayeti üç kez tekrarlaması iki İmama göre de caiz değildir.

"Ayetü'l-Kürsî" gibi uzun bir ayetten bir kısmını bir rekâtta, diğer kısmını da diğer rekâtta okumak, sahih olan görüşe göre, yeterli olur; çünkü bunlar üçer kısa ayete denk olmuş bulunur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 100.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun