Sabredip öfkesini yenebileninin mükâfatı nedir?

Tarih: 30.03.2024 - 09:56 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Gereğini yapmaya gücü yettiği halde öfkesini yenen kimseyi... şeklinde başlayan hadisin tam metnini (Arapçası ile) verip açıklar mısınız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Muâz İbni Enes (ra)’den rivayet edildiğine göre Nebî (asm) şöyle buyurdu:

« مَنْ كظَمَ غيظاً ، وهُو قَادِرٌ عَلَى أَنْ يُنْفِذَهُ ، دَعَاهُ اللَّهُ سُبْحانَهُ وتَعالَى عَلَى رُؤُوسِ الْخلائقِ يَوْمَ الْقِيامَةِ حَتَّى يُخَيِّرَهُ مِنَ الْحُورِ الْعِينِ مَا شَاءَ »

“Gereğini yapmaya gücü yettiği hâlde öfkesini yenen kimseyi Allah, kıyamet günü herkesin gözü önünde çağırır, huriler arasından dilediğini seçmekte serbest bırakır. (Ebû Dâvûd, Edeb 3 ; Tirmizî, Birr 74)

Peygamber Efendimiz (asm), sabırla ilgili tavsiyelerine uyan ve öfkesini yenmeyi başaran kişilere bu hadiste bir müjde vermektedir. Nefsinin kızgınlığını yatıştırana, yine nefsi teskin edici cinsten olmak üzere ahirette istediği huriyi seçme serbestisi... Bu, dünyadaki peşin faydaları yanında sabrın ahirette de fayda vereceğini, yani meselenin uhrevi boyutunu göstermektedir. Bu müjde inananları, öfkelerini yenip sabretmeye ciddi bir şekilde teşvik etmektedir.

Hadis-i şerifte “öfkesinin gereğini yerine getirmeye gücü yettiği hâlde” kaydı önem arzetmektedir. Önemli olan da böyle gücü yettiği anda sabredebilmektir. “Kızgınlığını yenip insanları bağışlamak” olgun müminlerin özelliklerindendir. (bk. Âl-i İmrân, 3/133-134).

“Gereğini yerine getirmeye gücü yettiği hâlde, öfkesini yenen kimsenin kalbini, Allah emniyet ve imanla doldurur.”,

“Gazabını teskin edenin Allah ayıplarını örter.”

hadisleri de kin, nefret ve hiddetine hâkim olanlara verilecek diğer karşılıkları belirlemektedir.

“Gereğini yerine getirmeye gücü yettiği hâlde” kaydı, özellikle yöneticileri hedef alan mesajlar  ihtiva etmektedir. Onların hiddetlerine hâkim olmaları hiç şüphesiz birçok haksızlığa ve telâfisi imkânsız bazı kayıplara mâni olur. Bu sebeple, iktidar sahiplerinin kin ve öfkelerini yenmeleri ayrıca bir önem arzetmektedir.

Kızgınlık ve öfkesini geçiştirebilmek, böylesine önemli ve faydalı bir meziyettir. Ancak bunu başarmak oldukça zordur. Bu sebeple kin ve öfkenin zararından kurtulabilmenin en iyi yolu ilk baştan kızmamaktır.

 Hasılıkelam;

1. Kızgınlığı yenmek Allah Teâlâ’yı memnun eder.

2. Sabrın en değerlisi gücü yeterken kızgınlığını bir tarafa bırakıp insanları affedebilmektir.

3. Sabrın sonu selamettir. (bk. Peygamberimizden Hayat Ölçüleri, Riyazü’s-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi, Erkam Yay., Hadis No: 48)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun