Ruhun gıdası nedir?
Değerli kardeşimiz,
Bedenimizin gıdaya ihtiyacı olduğu gibi ruhumuzun da gıdaya ihtiyacı vardır. Ruhun en önemli gıdası sağlam bir iman, sonra da ibadettir.
İbadetler, imanımızın güçlenmesini ve ahlâken olgunlaşmamızı sağlar. İbadetler ile beslenen iman ağacının meyvesi güzel ahlâktır. İbadete devam eden kimsenin kalbinde iman nuru parlar, Allah korkusu ve sorumluluk duygusu yerleşir. İbadet sayesinde içimiz kötü düşüncelerden, dışımız günah kirlerinden arınır. Ayrıca bir Müslüman, malî ibadetlerini yerine getirmek suretiyle diğer insanların da sevgisini kazanır.
Yaşadığımız müddetçe yemeye, içmeye muhtaç olduğumuz gibi, ömrümüzün sonuna kadar ibadet etmeye, manevî gıdaya da ihtiyacımız vardır. Yüce Allah (c.c.), şöyle buyurur:
"Sana yakîn (ölüm) gelinceye kadar Rabbine ibadet et." (Hicr, 15/99)
Mümin ibadet sayesinde, dünyanın maddî bağlarından kurtularak ruhen yükselir ve önündeki engeller ortadan kalkarak ebedî saadet yurdunun aydınlık yolu kendisine açılır. İmanımızın göstergesi, ruhumuzun gıdası olan ibadetler; imanımızı kuvvetlendirir, içimizi kötü düşüncelerden, dışımızı günah kirlerinden arındırarak, bizi ahlâk ve fazilet sahibi olgun bir mü'min hâline getirir. Böylece dünyada huzura, âhirette azaptan kurtulmamıza ve ebedî saadet yurdu olan cennette sonsuz ve mutlu hayata kavuşmamıza vesile olur.
İnsan hayatı, Allah'a karşı kulluk görevinin yerine getirilmesiyle orantılı olarak anlam kazanır. Yüce Yaratıcımızın bizi sorumlu tuttuğu ibadetler, insanlığımızın, insan yönümüzün paslanmaması, devamlı parlaması içindir.
İnsan, hem beden hem de ruhtan meydana geldiği için, âhenkli ilerleme ve dengeli gelişme, insan kişiliğinin bu iki cephesine de eşit bir dikkat ve özen göstermeyi gerektirir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İbadet niçin yapılır? Cennet vaad edilmeseydi ve cehennemle korkutulmasaydık ibadet eder miydik?
- Ruhun gıdası nedir?
- "İnsanın o yüksek ruhunu inbisat ettiren, ibadettir." İzah eder misiniz?
- İbadetlerde isteksiz davranmamızın sebebi nedir; bunun nasıl önüne geçebiliriz?
- İbadetlerimi tam ve düzenli, hiç terk etmemek için nasıl bir yol izleyebilirim? Önceleri bu engellere takılmadan zevk ve huzurla ibadetlerimi yapar, çok dua ederdim. Şimdi çok zor geliyor, ne yapmam lazım?
- İbadetin insan ve toplum hayatına etkisini açıklar mısınız?
- Ruhumuzu, aklımızı ve kalbimizi en güzel şekilde nasıl doyururuz?
- "Bir nevi maddî ve mânevî rızık isteyen insanın duygularına, akıl, kalb, ruhlarına dahi pek geniş bir sofra-i erzak onlara ihsan ediliyor." Bu ifadeye örnek verir misiniz?
- Risale-i Nur eserlerini bir kere okumak yeterli midir? Hangi konuları daha sık okumak gerekiyor? Risale-i Nur'da bu sorunun cevabı var mıdır?
- İyi insanlar her zaman kazanır mı?