Namaz kılmada devamlılık sağlayamıyorum. Ne önerirsiniz? Bu aralar psikolojik baskı altındayım, çok şey yaşadım ve hala da yaşıyorum, bana önerileriniz nelerdir?
Değerli kardeşimiz,
Namaz kılmak, Kur’an okumaya niyet etmek, günahlardan kaçınmaya çalışmak gibi kullukla alakalı şeyler, tamamıyla kulluğun şuuru ile ilgili şeylerdir. Çünkü, kendisinin mutlak aciz, fakir ve zaif bir mahluk olduğunu bilen, buna karşılık Allah’ın da tüm ihtiyaç ve sıkıntılarını giderecek mutlak kudrete ve iradeye sahip olduğunu idrak eden bir kulun kalbinde ibadet etme aşk ve şevki uyanır.
Düşünün ki en muhtaç olduğunuz bir zamanda birisi sizin ihtiyaçlarınıza karşılık veriyor. Siz de bir insan olarak ona teşekkür etmelisiniz. Aynı şekilde bu şahıs en sıkıntılı bir zamanda size şefkat ediyor, sizinde ona karşı hürmetkar olmanız gerekmez mi?
İşte aynen onun gibi bizi ve tüm azalarımızı yoktan yaratan, kainatı ve içindeki tüm mevcudatı bize hizmet ettiren ve bizim tüm ihtiyaçlarımızı karşılayan ve bize bizden daha şefkatli olan Rabbimize ibadet etmenin ne derecede ciddi ve insanlığa yakışır bir fiil olduğunu bilen bir insan, ibadetten değil kaçmak belki, bütün ömrünün tüm dakikalarının ibadet üzere geçmesini ister.
İbadetleri yaparken isteksiz olmamızın bazı nedenleri vardır:
1. Yaptığımız ibadetlerin kıymetini ve değerini tam anlayamadığımızdan olabilir. Bu konuda bize ibadetlerin mahiyetini anlatan eserlerden istifade etmek gerekir.
2. Bulunduğumuz ortamlar manen çok kötü olabilir. Nitekim leş bulunan bir yerde burnumuz rahatsız olur. Bunu gibi, haramların çok işlendiği bir yerde ruhumuz rahatsız olacağı için ibadetlerden zevk alamayabiliriz.
3. Hasta bir insan yediği ve içtiği şeylerden tam zevk alamaz. Örneğin dili yaralı olan biri yediği yemeğin tadına ve lezzetine varamaz. O halde tedavi olmalıdır. Biz de işlediğimiz günahlarla kalp ve ruhumuzu yaralıyor ve hastalandırıyoruz. Bu nedenle ruhun gıdası olan ibadetleri yaparken tam zevk alamıyoruz. Onu için tedavi olmak gerekiyor. Ruhun tedavisi önce tövbe ve istiğfar, sonra da bir daha günahlara girmemeye çalışmaktır.
Burada önemli bir konu daha var: Hasta insan yediği gıdalardan zevk alamaz, ama yine de yemeye ve içmeye devam eder. Çünkü gıda almaya mecburdur. Biz de ibadetlerimizde zevk almasak da devam etmeliyiz. Çünkü, ruhumuz gıdaya muhtaçtır. İnşallah zamanla zevk almaya başlayacağız ve yaptığımız ibadetler de bizi günahlardan koruyacaktır.
İlave bilgi için tıklayınız:
Yaptığım ibadetlerden zevk alamıyorum. Ne yapmalıyım?..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kıyamet kopmadan önce ölen (ve kabir azabı görmeyen ve ruhları serbest olan) insanların ruhları nerededir ve ne yapıyorlar? Hesap kıyamet gününde sorulacağından şimdi ölen insanlar cennet ya da cehenneme gitmiyorlar...
- "Amel defterinde yedi yüz besmele bulunanı Allah Teâlâ cehennemden çıkarır." Bu hadisin açıklaması nedir?
- İsteksiz kılınan namaz kabul olur mu?
- İbadetlerimi tam ve düzenli, hiç terk etmemek için nasıl bir yol izleyebilirim? Önceleri bu engellere takılmadan zevk ve huzurla ibadetlerimi yapar, çok dua ederdim. Şimdi çok zor geliyor, ne yapmam lazım?
- Namaz kılarken isteksiz olmamızın sebebi nedir?
- Namazlarımdan ve ibadetlerimden zevk alamıyorum; neler tavsiye edersiniz?
- İbadetlerde isteksiz davranmamızın sebebi nedir; bunun nasıl önüne geçebiliriz?
- İradeyi güçlendirmek
- Besmele-i şerif ve belirli sayılarda onu okumanın fazileti hakkında bilgi verir misiniz?
- Ayetü'l-kürsî okumanın hikmetleri, faziletleri hakkında bilgi verir misiniz?