Ruhbanlık nedir?

Tarih: 24.06.2020 - 08:48 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ruhbanlık, dünyadan el etek çekmek, evlenip ev-bark edinme gibi nimetlerden vazgeçerek ve hatta meşrû lezzetleri de terk ederek, ömrünü inziva ve ibadet üzere geçirmektir. Bu kelime Kur’an’da sadece şu ayette geçer: 

وَرَهْبَانِيَّةً ۨابْتَدَعُوهَا مَا كَتَبْنَاهَا عَلَيْهِمْ اِلاَّابْتِغَٓاءَ رِضْوَانِ اللّٰهِ فَمَا رَعَوْهَا حَقَّ رِعَايَتِهَۚا

“... Bir de ruhbanlık uydurdular. Onu biz kendilerine farz kılmadık. Fakat onlar Allah rızasını kazanmak için yaptılar. Ama buna gereği gibi de uymadılar.” (Hadid, 57/27)

Üstteki ayet, Hristiyanlarla ilgilidir. Ruhbanlık bu dinde önemli bir esastır ve hayli yaygındır. Özellikle bu dinin mensuplarının kahir ekseriyetini teşkil eden Katolik Mezhebinde, ruhbanlık sistemi dinin âdeta kendisi haline gelmiştir. Manastırlar, ruhban sınıfının inzivaya çekildikleri ve kendilerini ibadete verdikleri mekânlardır.

Ruhban sınıfı -başta Papa olmak üzere- Hz. İsa’nın temsilcileri kabul edilir ve çok geniş yetkilere sahiptirler. Rahip ve rahibeler evlenmezler, kendilerini dinin hizmetine adarlar. 

Üstteki ayetten anlıyoruz ki:

1. Ruhbanlığı tercih etmek, yani dine hizmet için evliliği bile terk etmek, Allah’ın bir emri değildir.

2. Din, böyle bir hayatı emretmediği gibi, reddetmez de.

3. Ruhbanlığı tercih edenler, kendi koydukları kurallara uymuş olsalar, Allah’ın rızasını elde edebilirlerdi.

4. Ama böyle bir hayatı tercih edenlerin çoğu, bunun hakkını vermemiş, tam ruhban olamamışlardır. Nitekim zaman zaman üst düzey ruhbanların aşırı denilebilecek mal varlıklarının çıkması bunun göstergelerinden biridir.

Not: Ruhbanlara yönelik bu tenkitler, Müslümanlardan böyle bir hayatı tercih eden kimseler için de aynen geçerlidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun