"Rabbim! Ben kız doğurdum. Erkek, kız gibi değildir. Ben ona Meryem adını koydum." (Âl-i İmran, 3/36) Bu ayette neden "Kız, erkek gibi değildir." yerine "Erkek, kız gibi değildir." ifadesi yer almıştır?
- Normalde Türkçe'de kız olmanın zorluklarından bahsederken "Kız, erkek gibi değildir." deriz. Zahiren ayetin gidişatından bu ifadeyi beklerken, "Erkek, kız gibi değildir." deniyor.
- Bunu nasıl açıklamalı?
Değerli kardeşimiz,
"Fakat onu doğurunca -Allah onu ve doğurduğunu daha iyi bilici iken- 'Rabbim! Ben kız doğurdum. Erkek, kız gibi değildir. Ben ona Meryem adını koydum. Ben onu da soyunu da kovulmuş şeytandan sana sığındırırım.', demişti." (Âl-i İmran, 3/36)
Ayetteki "erkek, kız gibi değildir" ifadesinde, erkek kelimesinin kız kelimesinden önce gelmesinin sebebi, Meryem'in annesi Hanne'nin erkek çocuk beklentisinden dolayıdır.
Yani ayetin bu şekilde tertip edilmesi şuna işaret etmektedir: "Aradığın erkek (çocuk), doğurduğun kız çocuk gibi değerli değildir. Tersine bu kız, senin istediğin erkek (çocuktan) daha hayırlıdır."
(bk. Prof. Dr. Muhammed Mahmud Hicazi, Furkan Tefsiri, İlim Yayınları: 1/273.)
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Meryem'in annesi neden erkek çocuk istiyor?
- Hz. Meryem'in annesi neden erkek çocuk istiyor kız istemiyor?
- Hz. Meryem hakkında bilgi verir misiniz?
- İmran ailesinden bahseden ayetleri açıklar mısınız?
- Hz. Meryem'in Beytülmakdis’e gönderilmesinin nedeni neydi?
- Hz. Meryem'in babası Kur'an'da İmran olarak geçiyor. Batılılar ise Joachim diyor. Bu iki isim arasında bir bağlantı var mıdır?
- HZ. MERYEM
- Hristiyanlar Hz. Meryem'i ilah kabul ediyor mu?
- Nisa suresi, ayet 171-173'de geçen Hz. İsa ile ilgili bilgileri açıklar mısınız?
- Hz. Meryem hakkında bilgi verir misiniz?