Peygamberimizin kızları Rukayye ve Ümmü Külsümün evlilikleri hakkında bilgi verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
Rukayye: Rasûl-i Ekremin ikinci kızıydı. Doğduğu zaman Hazreti Peygamber Efendimiz, otuz üç yaşında bulunuyordu. Rukayye babasının peygamberliğinden önce, Ebû Leheb'in oğlu, Utbe ile nikahlanmıştı fakat henüz düğünleri yapılmadan Leheb suresi nazil olunca Ebû Leheb, oğlunu çağırdı:
"Oğlum! Muhammed'in kızından ayrılmıyacak olursan, ben senden ayrılırım." dedi.
Utbe de babası Ebû Lleheb'in teşvikiyle "Rukayye"yi bıraktı. Esasen bunu Peygamberimiz ve Rukayye de istemişti.
O zaman Rukayye, Hazreti Osman ile evlendi. Habeşistana göç eden ilk kafileye Hazreti Osman, zevcesi Hazreti Rukayye ile birlikte katılmışlardı. Hazreti Osman, Habeşistandan Mekke'ye dönmüş, oradan da Medine'ye hicret etmişti. Rukayye, Bedr gazası günlerinde hastalanmış, bu yüzden Hazreti Osman, Bedir muharebesinde bulunamamış, hattâ zevcesi başında kaldığı için, mazeretliler arasına konulmuştu.
Bedir gazası zaferini Harise oğlu Zeyd, Medineye ulaştırdığı gün, Hazreti Rukayye vefat etmişti. Rasûl-i Ekrem (as) de, Bedir savaşı yüzünden, kızı Rukayyenin cenazesinde bulunamamıştı.
Ümmü Külsüm: Rasûl-i Ekrem (asm)'in üçüncü kızıydı. Rukayye, nasıl Ebû Leheb'in oğlu Utbe'nin nişanlısı iken ayrılmış ise, Ümmü Külsûm da, Ebû Leheb'in diğer oğlu Uteybe'nin nişanlısı idi. Her ikisi de evlenmeden ayrılmışlardı.
Bedir gazasının sonunda, Hazreti Rukayye'nin ölümünden bir yıl sonra, Hicretin üçüncü yılı, Hazreti Osmanla evlendi.
Buhârî'nin bildirdiğine göre, Hafsa dul kalınca, Hazreti Ömer, Osman'a müracaat ettiği zaman, Hazreti Osman tereddüt etmişti. O zaman Rasûl-i Ekrem (asm), Ömer'e:
"Ben sana Osman'dan, Osman'a da senden daha iyi bir adam bulacağım. Kızını bana ver, ben de kızımı Osman'a vereyim." demişti.
Hazreti Osman'la evlenen Ümmü Külsûm, onunla altı yıl beraber yaşadı. Hicretin dokuzuncu senesi vefat etti. Cenaze namazı Rasûl-i Ekrem (asm) tarafından kılındı. Hazreti Ali, Hazreti Fadl ve Hazreti Üsâme tarafından gömüldü.
Hazreti Osman, Rasûl-i Ekrem (asm)'in iki kızları Rukayye ve Ümmü Külsûm ile evlendiği için, "İki nur sahibi" mânâsına "Zinnûreyn" sıfatını kazanmıştı.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Peygamberimizin kızları ilk Müslümanlardan sayılmazlar mı?
- Peygamber Efendimiz'in çocukları hakkında bilgi verir misiniz?
- RUKAYYE (r.a)
- ÜMMÜ KÜLSÜM (r.a)
- Peygamber'imizin kızı Rukayye / Rukiyye hakkında bilgi verir misiniz?
- Hz.Osman'ın (ra) Peygamberimiz'in (asm) iki kızıyla evlenip "Zinnureyn" olarak adlandırılması nasıl olmuştur?
- Hz. Osman'ın Peygamber Efendimizin kızı Ümmü Gülsüm ile evlenmesi olayını anlatır mısınız?..
- Hz.Osman'nın halife seçilmesinde sahabeler adaletsiz davranmışlar mıdır?
- PEYGAMBERİMİZİN YENİ EVLİLİKLERİ
- Peygamberimiz (s.a.v.) Hz. Hafsa ve Huzeyme kızı Hz. Zeyneb'le ne zaman evlenmiştir?