Peygamberimizin "Cuma namazı vaktinde işe gidip para kazananların, kazandıkları para haramdır. Onlara bütün varlıklar ve melekler lanet eder." dediği doğru mu? Bu Hadisi şerif sahih mi?
Değerli kardeşimiz,
Soruda yer aldığı şekilde bir hadis rivayetine rastlayamadık.
Ancak eğer konu “Cuma günü ezan okunduğunda, başka işlerle uğraşmanın haram olması” ise, bu konu bütün ümmetin kabul ettiği bir husustur.
“Ey iman edenler! Cuma namazına ezan ile çağırıldığınız zaman derhal Allah’ı zikretmeye (hutbe ve namaza) gidin, alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için çok hayırlıdır.” (Cuma, 62/9)
mealindeki ayette, ezanla birlikte alışverişi bırakmanın farz olduğu açıkça bildirilmiştir. Hanefilere göre, ayette söz konusu edilen ezan dışarıda okunan -ilk- ezandır. Diğer mezheplere göre bu ezan cami içinde -hatip minbere çıktığında- okunan ikinci ezandır.
Özetle, cuma günü ezanla birlikte her türlü alışveriş haramdır. (bk. V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 2/261-265)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İÇ EZAN
- Kim özürsüz olarak cumayı terk ederse bir dinar sadaka versin, hadisini açıklar mısınız?
- Evde namaz kılarken ezan okumak gerekir mi? Hoparlörle ezan, merkezi ezan caiz midir? Ezanla ve kametle ilgili hükümler...
- Evde namaz kılarken ezan okumak gerekir mi?
- Ezanla İlgili Mes`eleler:
- "Bir beldede ezan okunduğunda, Allah orayı o gün azabından emin kılar." şeklinde bir hadisi var mıdır? Varsa İslam ülkelerindeki felaketler azap değil midir?
- Hutbe vacip mi sünet midir?
- Cuma namazı vaktinde kazanılan para haram mıdır?
- Şafii Mezhebi'ne göre cuma namazı hakkında detaylı bilgi verir misiniz?
- Ezan sesi duymayan kimsenin, farz namazı kılmadan önce ezan okuması gerekir mi? Elektronik saatten duyduğumuz ezan üzerimizdeki sorumluluğu kaldırır mı?