Pasta ve börek gibi yiyeceklerin imalatında, içinde alkol bulunan sirkenin kullanılması caiz mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İçinde alkol tesbit edilen her içeceğe ya da yiyeceğe haram diyemeyiz.

Örneğin, etil alkol doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunur. Zira, meyve ve sebzeler olgunlaştıkça oluşan fermantasyon sırasında yan ürün olarak belirli oranlarda etil alkol ortaya çıkar. Gıda ve içecek sektöründe kullanılan doğal aromaların birçoğunda doğal olarak oluşmuş etil alkol mevcuttur. Bütün dünyada gıda regülasyonlarında etil alkolün belirli oranlarda yer alması doğal kabul edilmektedir.

Ayrıca sirkenin içine katılan alkol kimyasal değişime uğrayıp sirkeleşmişse, bunu kullanmanın sakıncası yoktur.

Eşyada asıl olan helal olmasıdır; haramlık kesin delille sabit olur. Delil kesin değilse, haram olduğu kesin söylenemez. Bu katkı maddesinin kesin haram olduğu bilinmemektedir. Eğer bu madde kullanılırken kimyasal değişime uğrarsa haramlık vasfını kaybeder.

Şayet haram olan bir katkı varsa, o katılan azıcık haram nesne, karıştığı malın içinde haramlık vasfını kaybeder, haram eden özelliğini yitirir. Helal nesneye dönüşebilir. Şaraba tuz dökünce haramlık vasfını yitirip sirkeye dönüşmesiyle halal olmasının sahih olması gibi.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Yazar:
Sorularla İslamiyet
12.532 kez okundu
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun
UYGULAMALAR