Osmanlı faize izin vermiş midir?
"Kanuni Sultan Süleyman zamanında resmi faiz oranı, Şeyhülislam Ebussuud Efendi’nin fetvasıyla yüzde 12 olarak tespit edilmişti." deniyor.
- Bu konu hakkında ne dersiniz?
Değerli kardeşimiz,
İnsanların ihtiyaç yüzünden tefecilere düşmemesi ve açıkça faiz alıp vermemesi için adına “muâmele” denilen bir çeşit çözüm (hile, çare) üretilmiştir; yani Osmanlı resmen faize cevaz vermemiş, muâmele usulü ile ihtiyaç duyulan paraya ulaşma yolunu açmıştır.
Bu da iki şekilde yapılır:
1. Bugün adına teverruk denilen bir usuldür: Paraya ihtiyacı olan A, parası olan B’den bir malı vadeli 115 liraya alır, C’ye yüz liraya peşin satar, C de bu malı A’ya yüz liraya satar. Böylece A, ihtiyacı olan yüz lirayı 115 lira borçlanarak elde etmiş olur.
2. A, B’den 115 liraya vadeli satın aldığı malı yüz liraya B’ye peşin satar; buna “ıyne” satımı da denir. Bu ikincisine genellikle cevaz verilmemiştir.
Osmanlı zaman zaman muâmele işlemindeki kârı sınırlamıştır. Sayın Akgündüz’ün yayınladığı Ebüssüud Fatâvâsında kâr oranı ona on bir buçuk olarak belirlenmiştir (s. 379)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Faize bir çözüm veya alternatif olarak araya bir mal koymak caiz mi?
- Mehmet Akif'in şiirlerinde isyan var mıdır?
- Katılım bankasının yaptığı "teverruk" caiz mi, hangi durumlarda kullanılır?
- Peşin alırsanız x, vadeli alırsanız x+y şeklinde alış veriş caiz mi?
- Şafi mezhebine göre teşvik kredileri ile ilgili hükümler nelerdir?
- Müşteri ve esnaf açısından kredi kartı ile taksitli alışveriş yapmak caiz mi?
- FAİZSİZ FİNANS KURUMLARI VE BANKALAR
- Vade farkı faiz mi; vade farkı ile taksitli alım satım / alışveriş yapmak caiz midir?
- Finans kurumlarında ev almak faize girer mi? Başka bankalar faiz diyorlar, finans kurumları da adına faiz demiyorlar, ama aynı oranlarda ana borcun üzerine ekleyerek geri ödeme istiyorlar. Nihayetinde bankalar arası faiz sistemi var ve finans kurumları..
- Faiz dinimize göre haramdır. Şu anki mevcut sistemde kâr-zarar ortaklığı sistemi faize girer mi?