Önemli olan seni tamamlayacak ruhu bulmandır, sözü ne demektir?
- Her peygamberin verdiği öğüt aynıdır, Sana ayna olacak insanı bul. (Hz Mevlana)
- Tamamlayıcı ayna ruh nedir, herkesin bir ayna ruhu var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Hazret-i Mevlana’nın tasavvuf kimliğini düşündüğümüzde, bu ifadelerini şöyle anlayabiliriz:
Her insanın muhatap olduğu genel İslami ilkeler aynıdır. Her insan açıkça belirtilen emirlere uymak ve yasaklardan sakınmak durumundadır. Farzlar / vacipler ve haramlar belidir. Fakat insanların ruhani boyutları sadece farzları yapmak ve haramlardan sakınmakla ortaya çıkmaz ve manevi kimliği sadece bunlarla şekillenmez.
Çünkü zahiri ameller yanında, insanı erdemli kılan hususlar onun batıni / manevi boyutuyla ilgili olan güzel ahlaktır. Örneğin, kibir, gurur, haset, cimrilik, israf, kendini beğenmek, gösteriş gibi olumsuz huylardan vazgeçmek; tevazu göstermek, alçak gönüllü olmak, işlerinde orta yolu takip edip mutedil olmak, işlerinde Allah rızasını esas almak, cömert olmak, hayırhah olmak ve benzeri güzel ahlaka sahip olmak için, bir mürşide ihtiyaç vardır.
Bu tür konularda insanların mizaçları farklıdır. Bu sebeple, her insan kendi ruh yapısına uygun bir ayna bulmalıdır. Âdeta noksan kalmış ruhi tekamülünü gerçekleştirmek için, kendine bir ruh ikizi olabilecek ve hayatını yansıtan bir ayna olacak bir mürşidin ders halkasında bulunmalıdır. Çünkü böyle bir mürşit, hem ruhumuzun noksan kalan terbiyesini tamamlayacak hem de tertemiz bir hayatın inşası için güzel bir ayna vazifesini görecektir.
Kişi, bu mürşidin ideal bir ahlak abidesi olan ruhaniyetinden feyiz alırken, kendi ruhi suretinin fotoğrafını da onun hayat aynasında bulacak ve ona göre kendine çeki düzen verecektir.
Bu sayede manevi tırnaklarını kesecek, manevi kirlerini temizleyecek, manevi saçlarını tarayacak, manevi kılık-kıyafetini düzgün hale getirecektir.
- İşte Mevlana Hazretleri, İslam Dininin -iman esaslarından sonra- en önemli mesajı olan ahlaki terbiyesine dikkat çekmiştir. İmam Gazali de İhya’sında dinin bu ahlaki mesajının önemine işaret etmiştir.
Bediüzzaman Hazretleri de
“Din hayatın hayatı, hem nuru hem esası. İhya-yı din ile olur şu milletin ihyası…” (Sözler, s. 717)
vecizesiyle dinin fert ve cemiyet hayatındaki bu ahlaki mesajının önemine işaret etmiştir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Mevlana, Moğollara yönelik neden cihad etmemiştir?
- TASAVVUF
- Hz. Mevlana sema yapmış mıdır?
- Mevlana ve Sems-i Tebrizi ilk karşılaştığında Sems-i Tebrizi’nin sorusunun hikmeti nedir?
- İşimiz Seyda'ya Sofi olmak, demek sakıncalı mı?
- Tasavvufa göre "şeyh" ve "mürid" kavramlarına açıklık getirir misiniz?
- İnanmaya Direnen Birinin Son Soruları
- Çocuğuma ne kadar zaman ayırmam gerekiyor?
- Her bir mürşid, yaşadığı toplumun diliyle tebliğ yaptığı halde, neden Mevlana Türk toplumunda eserlerini Farsça telif etmiştir?
- Mevlana Celaleddin?nin, sıkıntı ve huzursuzluk mutlaka bir günahın cezası, huzur ise ibadetin karşılığıdır, sözünü yorumlayabilir misiniz?