Sadece farzı kılsak, beş vakitte kusur olur mu?

Tarih: 24.01.2026 - 15:13 | Güncelleme:

Soru Detayı

- 5 vakit namazın sadece farzlarını kılsak hiçbir sünneti kılmasak namazda bir kusur olur mu, gene kabul olabilir mi?
- Böyle bir namaz kabul olur mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle şunu netleştirelim: Sünnet ile farz arasındaki temel fark, sünnetin farz olmamasıdır.

Farz, yapılması zorunlu olan; terk edilmesi hâlinde günah ve sorumluluk doğuran ibadettir.

Sünnet ise yapılması sevap olan, terk edilmesi hâlinde günah değil; sevaptan mahrumiyet söz konusu olan ibadettir.

Bu durum namazda da böyledir.

Nasıl ki zekât vermek farzdır, sadaka vermek sünnettir, sadaka vermeyen kimsenin zekâtı geçerli olduğu gibi; sünnet namazları kılmayan kimsenin farz namazları da geçerlidir.

Farz Namazın Hükmü

Beş vakit namazın farzlarını, şartlarına, rükünlerine, vaciplerine riayet ederek kılan kimsenin namazı sahih ve makbuldür.

Farzların terkinde günah vardır; sünnetlerin terkinde ise namaz bozulmaz, fakat büyük bir sevap eksikliği meydana gelir.

Bu konuda sahih hadis delili vardır:

Talha b. Ubeydullah (ra) tarafından rivayet edilen sahih bir hadis bu hususta meseleyi açıkça ortaya koymaktadır:

Bir adam Resulullah (asm) Efendimize gelerek İslâm’ın esaslarını sordu. Peygamberimiz ona: “Beş vakit namaz vardır.” buyurdu.

Adam her farz zikredildiğinde: "Bundan başka üzerime farz olan bir şey var mı?” diye sordu.

Resulullah (asm) her defasında "Hayır, bundan başkası yoktur; ancak nafile (sünnet) olarak yapmak istersen, o ayrı” buyurdu.

Adam dönüp giderken: “Vallahi, ne bundan fazla ne de eksik yaparım.” dedi.

Bunun üzerine Resulullah (asm), “Eğer sözünde durursa, kurtuluşa ermiştir.” buyurdu. (Buhârî, İman, 34; Müslim, İman, 11)

Bu hadis açıkça göstermektedir ki farzları yerine getiren kimse kurtuluşa erer, sünnetler kurtuluşun şartı değil, kemalidir.

Sünnetlerin Yeri ve Önemi

Bununla birlikte şunu da unutmamak gerekir: Sünnetler, farzları koruyan bir kalkandır, farzlardaki eksikleri tamamlar, kulun Allah’a yakınlığını artırır.

Bu sebeple “Sadece farz kılmak caiz midir?” sorusunun cevabı: Evet.

"Sünnetleri terk etmek doğru mudur?” sorusunun cevabı: Sürekli terk edilmesi doğru değildir.

Sonuç

- Sadece farzları kılan kimsenin namazı geçerlidir ve kabul olabilir.

- Ancak sünnetler terk edildikçe sevap azalır, manevi kazanç eksilir, farzlar zamanla zayıflama riski taşır.

- En doğru denge şudur:

- Farzları asla terk etmemek, sünnetleri de gücümüz yettiğince muhafaza etmektir. Bu, Resulullah (asm) Efendimizin fiilî sünnetine de en uygun yoldur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun