Kişi nefsini terbiye için canını yakması helal mi?
- Mesela bir kadına gözü çarptıktan sonra nefsin hissiyatı yüzünden elini çimdiklemek gibi, bu tarz şeyler helal olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Hayır; nefsini terbiye etmek için bilerek canını yakmak helal değildir.
Tövbe eder, iradesini kullanmaya çalışır, ibadete devam eder.
- Neden helal değildir?
İnsan, kendi bedeninin sahibi değil, emanetçisidir. Bu yüzden “Ben kendime zarar veriyorum ama iyi niyetliyim.” gerekçesiyle bedene zarar vermek meşru olmaz.
“... Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın...” (Bakara 2/195) mealindeki ayet sadece büyük zararları değil, bilinçli ve gereksiz bedensel eziyeti de kapsar.
Nefis terbiyesi acı vermekle değil, iradeyle olur.
Nefsi terbiye etmenin yolları, harama bakmaktan yüz çevirmek, tövbe etmek, zikre ve ibadete yönelmek, ortamı ve tetikleyiciyi terk etmek gibi yol ve yöntemlerdir.
Bedene ceza vermek, Peygamberimizin (asm) yöntemi değildir, sahabenin uygulaması değildir, tasavvufun sahih çizgisi de bunu esas almaz.
Diğer taraftan “Küçük acı, büyük günahı engelliyor.” düşüncesi doğru değil.
Elini çimdiklemek, kendini sıkmak gibi şeyler, günahı otomatik olarak ortadan kaldırmaz. Nefsi eğitmek yerine yanlış bir refleks oluşturabilir.
Ayrıca zamanla daha sert yöntemlere kayma riski vardır. Bu da dinen ve psikolojik olarak sakıncalıdır.
Demek ki doğru olan tövbe, irade, ibadet ve ortamdan uzaklaşmaktır. İslam’da nefis, acı ve işkenceyle değil; şuurla ve iradeyle terbiye edilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Nefis nasıl kontrol altına alınabilir?
- İslam'ın beş şartıyla nefis tezkiyesi yapılabilir mi?
- Şeytan neden kaybetti?
- Batini Fıkıh Ne Demektir?
- Oruç açmakta acele etmenin sakıncası var mı?
- Nefsimizin hakkı nedir?
- Birçok insan, yaptığı hataları neden kabul etmek istemez?
- Bekârların nefislerini dizginlemesi için oruç tutmaları hakkında bilgi verir misiniz?
- Sen dilenci misin, yoksa tüccar mısın?
- Nefsin Mahiyeti