Oruç açmakta acele etmenin sakıncası var mı?

Tarih: 29.04.2022 - 15:15 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bazıları nefsi terbiye için vakit girdiği halde iftarı bilerek geciktirmeyi tavsiye ediyor, doğru olan nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hayır, vakti girince oruç açmakta acele etmenin sakıncası yoktur, aksine sünnettir.

Nitekim Hz. Peygamber (asm) Efendimiz şöyle buyurmuştur:

"Oruç açmakta acele ettikleri sürece Müslümanlar hayır üzere yaşarlar." (Buhari, Savm 45; Müslim, Sıyam 48)

Demek ki, vakti girince oruç açmakta acele etmekle her şeyden önce Peygamber Efendimizin (asm) sünnetine bağlılık vardır. Ayrıca, oruç açmayı gökte yıldızların belirginleşmesine kadar geciktiren Ehl-i kitaba muhalefet vardır.

Ne yazık ki, Müslümanlar arasında da iftarı geciktiren ve bunu âdet hâline getiren bazı bidat fırkaları zuhur etmiştir. Nefsini terbiye maksadıyla oruç açmayı geciktirmek, sünneti terk etmek olacağı için doğru değildir.

Bir yudum su içip, hurma gibi bir şey yiyip orucunu açmak, nefsini terbiye için biraz daha aç bırakmaya engel değildir. Önemli olan vakit girince orucu açmaktır.

Kaldı ki, Hz. Peygamber Efendimize (asm) uymak en doğru hareket tarzıdır. Hz. Peygamberin sünnetinden yan çizen, ibadet yapıyor bile olsa, bir çeşit sapıklığa düşmüş demektir. Bu sebeple sahabe-i kiram, iftarı çabuk yapar, sahuru geciktirirlerdi.

Güneş batar batmaz yani akşam ezanı vakti girer girmez hemen iftar etmek, bu ümmetin hayır üzere devam etmesinin bir göstergesidir. "Bir-kaç dakika geciktirmekten ne çıkar?" dememek lazımdır.

Her konuda en doğru ve faziletli olanı yapan ve tavsiye eden hiç şüphesiz Hz. Peygamber Efendimiz (asm)'dir. O hâlde bizim için asıl hayır, Sevgili Peygamberimize uymaktır. (bk. Riyazü's Salihin - İmam Nevevi Tercüme ve Şerh)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun