Kader kilitlenir mi?

Tarih: 21.04.2025 - 14:38 | Güncelleme:

Soru Detayı

Şöyle bir hadis var mı sıhhati nedir? Menfî bir temennide bulunmayınız; zira kaderi kilitlersiniz!..

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu anlamda bir hadis-i şerif bulamadık.

Bununla beraber, kötü ve olumsuz düşünmenin doğru olmadığını söylemek mümkündür.

- Kötü düşünceler ve olumsuz temenniler, her zaman olmasa bile bazen bir kısım dualar gibi kabul edilir. Buna göre, “Kötü düşünmemek, kötü temenni etmemek” yerinde bir tavsiye olur. Çünkü, menfi duaların ve temennilerin neticesinden kişi sorumlu olabilir.

Nitekim, bir hadis-i kudside Allah Teala Hazretleri buyuruyor ki:

Ben, kulumun hakkımdaki zannı yanındayım. O, beni andıkça ben onunla beraberim. O, beni içinden anarsa ben de onu içimden anarım. O, beni bir cemaat içinde anarsa, ben de onu daha hayırlı bir cemaat içinde anarım. O, şayet bana bir karış yaklaşacak olursa, ben ona bir zira yaklaşırım. Eğer o, bana bir zira yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. Kim bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak giderim. Kim bana şirk koşmaksızın bir arz dolusu günahla gelse, ben de onu bir o kadar mağfiretle karşılarım. (Buharî, Tevhid 15; Müslim, Zikr 2)

Bu hadis rivayetinden anlaşılıyor ki Allah, kulun Allah hakkındaki zannına göre muamele eder. Yani Allah, kul ne şekilde tasavvurda bulunursa onu yapabilecek güçtedir. İbn Hacer’e göre, bu ifadede kulunu, Allah hakkında hüsnü zanda yani ümit içinde olmaya teşvik vardır. Kişi Allah'ın kendisini cezalandıracağını düşününceye kadar, affedeceğini düşünmesi daha muvafıktır. (bk. Fethu’l-Bari,13/385)

- Bununla beraber, “Onlar (o münafıklar), bir sure indirildiği zaman, birbirlerine bakara/göz kırpar, “Acaba bizi gören biri var mı?” diye endişeyle etraflarına bakınır, sonra da sıvışır giderler. Halbuki Allah, gerçeği anlamayan, idrak yoksunu bir gürûh oldukları için onların kalplerini imandan çevirmiştir.” (Tevbe, 9/127) mealindeki ayette kötü niyet ve kötü davranışın sonucu da kötü olabilir.

Bilindiği üzere, ameller niyetlere göredir. Niyetler amellerden oluşan fidanların çekirdeği hükmündedir. Bazı çekirdekler veya tohumlar diken bazıları ise çiçek bitirir.

Şu halde niyetlerimiz, düşüncelerimiz ve temennilerimiz de amellerimiz de hep güzel olmalı…

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun