Ete kemiğe büründüm Yunus diye göründüm ne demek?
Değerli kardeşimiz,
“Ete kemiğe büründüm Yunus diye göründüm” sözü içinde yer alan Yunus Emre’dir.
Bu tür sözler kişinin içinden geçirdiği duygularına paralel söylenen sözlerdir. “Şiirin manası şairin içinde olduğu gibi” bu sözlerin asıl maksatları da söz sahibinin içindedir.
Bununla beraber denilebilir ki, insanı insan yapan sultanî ruhtur. Onu aklı başında şuurlu bir varlık olarak özgür iradeye sahip kılan ve insanı maddi ve manevi donanımlarıyla “ahsen-i takvim” kıvamında şekillendiren de bu ruhtur.
Yunus Emre, asıl özünü, temel esaslarının özetini bu ifadeyle açıklamıştır. Yani kendisine bu kimliği kazandıran eti, kemiği değil, bunlara bürünen manevi özellikleridir. Bir şairin dediği gibi, (Tercümesi:)
“Kişinin kimliğini şekillendiren iki unsurdur; biri lisanı / düşünceden kaynaklanan konuşma kabiliyeti, biri de hissiyatın makesi olan kalbidir. Geriye kalan unsurlar ise et-kan-kemikten ibarettir.”
Hem Yunus, hem şair bununla demek istiyor ki, “beni görmek / tanımak istiyorsanız fiziksel organlarıma değil, manevi donanımlarımın penceresinden asıl kimliğime bakmalısınız.”
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- “Ol” (Kün) emrinin muhatabı kimdir?
- Yunus Emre'nin, Süleyman kuş dilin bilir dediler, / Süleyman var Süleyman'dan içeri, mısralarında anlatılmak istenen nedir?
- EL-MUSAVVİR
- Ruh ve bedene mi insan denir?
- Şathiye (alaylı hikaye, şiir) yazanlar hakkında bilgi verir misiniz?
- Günahı ve sevabı ruh mu yoksa beden mi işler? Ruh beden ilişkisini nasıl anlamak lazımdır?..
- Hisler, hormonların salgılanmasının sonucu mudur?
- İncil'in tahrif süreci hakkında bilgi verir misiniz?
- Ruh nerede?
- Nörolog V.S. Ramachandran deneyine İslam ne der?