Önceden verdiğimiz çeki, alacağımız mala saymak helal mi?
- Mobilya ticareti ile uğraşmaktayım. Haram mı işliyoruz diye korktum. Müsaadenizle işin FETVA boyutuyla alakalı merak ettiğim noktaları soracağım.
1) Üretici firmadan vadeli mal alımı yapıyoruz. Doğal olarak çek-senet verdiğimizde ürün üretilmemiş oluyor. Firma üretilecek adede göre hammadde tedariği yapıp üretime başlıyor. Ancak kullanılacak hammadde fiziki olarak bir yerde mevcut, yani fındık gibi yeryüzüne henüz gelmemiş bir ürün değil. Bu durumda alışveriş caiz olur mu?
2) Bazen de üreticiye değil de toptancıya vadeli çek veriyoruz. Toptancı da bunun karşılığında ürünlerin fiyatlarını sabitliyor, yeni yıl öncesi zamlardan etkilenmemiş oluyoruz. Toptancı da yeni yıl için planlama yapıyor. Biz de yeni yılda toptancının elinde olan ürünlerden, hangi mal daha çok satılırsa, o ürünü eski fiyatından almış oluyoruz. Yani ödemeyi yapıp alınacak mala sonradan karar veriyoruz. Bu alışveriş caiz mi?
Değerli kardeşimiz,
Cevap 1:
Mobilya vb. üreten kimseye ürün sipariş eden, önceden ödeme yapabilir.
Cevap 2:
Toptancıdan, ileride mevcut olacağı kesin olan malı almak isteyen kimse malı aldığında hesaplaşmak üzere önceden ödeme yapabilir (avans verebilir). Vadesinde paraya çevrilecek çeki ödünç verip, sonra malı aldığında alacak borç takası yapmak da olabilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Nemrut heykeli, tapınaklar, Mevlana, Nasrettin Hoca silüeti gibi turistik resimler olan tabakları satmak caiz midir?
- Bayilik sözleşmesine uymak gerekir mi?
- Fiş alınmaması karşılığında indirim yapılması durumunda vergi kaçırmaktan dolayı, müşteri de mesul olur mu?
- Finans kurumlarında ev almak faize girer mi? Başka bankalar faiz diyorlar, finans kurumları da adına faiz demiyorlar, ama aynı oranlarda ana borcun üzerine ekleyerek geri ödeme istiyorlar. Nihayetinde bankalar arası faiz sistemi var ve finans kurumları..
- Faiz dinimize göre haramdır. Şu anki mevcut sistemde kâr-zarar ortaklığı sistemi faize girer mi?
- Vadeyi uzatmak için alışveriş akdini / sözleşmesini feshedip yeni bir akit yapabilir miyiz?
- Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) haram mıdır?
- Katılım bankalarının / özel finans kurumlarının, kredi kartı ile yapılmış olan bir işlemi taksitlendirmesi caiz midir?
- Özel finans kurumlarına para yatırmak ve buralardan kredi kullanmak caiz midir? Finans kurumları (faizsiz banka) ile bankalar arasındaki fark nedir?
- Şafi mezhebine göre zekat ile ilgili hükümler nelerdir?