Hayırlısı olmadığını nasıl anlarım?

Tarih: 25.09.2024 - 09:55 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ben bir kızı sevdim kendimden ötede her şeyden önde. Lakin sevdiğim insan nikahsız bir şekilde başkasıyla yaşamış 4 yıl. Bunu bilerek ondan vazgeçemedim ve bir yola girdim ailem bunu öğrendi karşı çıktı 1 yıl boyunca ailem ile kötü oldum ama yine de vazgeçemedim.
- Helal dairesinden çıktık Allah'tan hayırlısını istedim hep, kendisi tüm bu şeylerden sonra tayin aldırdı gitti hala unutamıyorum belki de çok mutlu olacaktım, ama hayırlısı değilse de ben bunu nasıl bilirim nasıl yüreğim soğur.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle ifade edelim ki, yaptığımız ya da yapıyor olduğumuz veya yapacağımız her ne ise onun hayırlı olup olmadığına, Allah’ın rızasına ve Elçisinin (asm) hayatına uygun olup olmadığına göre karar vermeliyiz. Uygunsa hayırlıdır, uygun değilse demek ki hayırlı değildir.

Yaşadığınız durum oldukça karmaşık olup, duygusal olarak sizi çok zorladığı anlaşılıyor.

Sevdiğinizi söylediğiniz insanın nikahsız yaşamış olması, belirsiz geçmişi, sizin Allah’a olan imanınız, inançlarınız ve ailenizle olan ilişkiniz arasında kaldığınız bir iç çatışma yaşıyorsunuz.

Bu süreçte kafanızın da oldukça karışık olduğu, sağlıklı düşünmediğiniz anlaşılıyor. Çünkü bu kişinin rahat yaşantısından dolayı siz de “helal dairesinden çıkmışsınız” ama aynı zamanda hakkınızda hayırlısı olup olmadığından şüphe ediyorsunuz. 

Kısaca bu insanı tanıdıktan sonra ahiretiniz zarar görmüş, aile bağlarınız zarar görmüş, siz de duygusal olarak çok yıpranmışsınız. Gelinen durum size, bu kişinin hakkınızda hayırlı olup olmadığı konusunda fikir verebilir.

Bu tür derin duygusal bağlar ve yaşanmışlıklar, insanın kalbinde büyük izler bırakır ve ayrılık sonrası iyileşme süreci zaman alabilir. Yarıda kaldığı için de beyniniz onu tamamlamaya çalışır. Buna psikolojide Zeigarnik Etkisi (Zeigarnik Effect) denir.

Zeigarnik, insanların tamamlanmamış veya yarım kalmış işleri, tamamlanmış işlere kıyasla daha iyi hatırladığını, yarım kalmış aşkları, gönül ilişkilerini beynin tamamlamak için zorlandığını, unutmadığını keşfetmiştir. Aynı zamanda sürekli olarak o yarım kalan işi tamamlamak için bir dürtü hissettiğimizi açıklar.

Görüldüğü gibi, unutamamanız onu çok sevdiğiniz veya onsuz yaşayamayacağınız veya evlenseniz onunla mutlu olacağınız anlamına gelmez, yarıda kaldığından tamamlamak için zorlandığınız anlamına gelir.

Fakat burada birkaç noktayı göz önünde bulundurmak faydalı olabilir:

Geçmişi ve Kendi Değerlerinizi Tekrar Gözden Geçirin

Sevdiğiniz insanın geçmişiyle ilgili yaşadığınız zorluk, muhtemelen kendi değerleriniz ve inançlarınızla uyuşmadığı için size bu kadar ağır geliyor.

Kendi inançlarınız ve prensiplerinize uygun bir yaşam sürmek, uzun vadede daha büyük bir huzur sağlar. Kendi değerlerinizi tekrar gözden geçirip, neyin sizin için önemli olduğunu anlamak bu konuda size rehber olabilir.

Ayrıca şimdi bilinçaltınızdan sizi zorlayan bu durum, ileride evlendiğinizde sizi daha çok zorlayacaktır. Kimlerle neler yaşadığı, birlikte olduğu kişileri tanıyıp tanımadığınızı, aklının onlarda kalıp kalmadığı sürekli beyninizi yorup duracaktır. Bu da huzurunuzu ve mutluluğunuzu azaba çevirebilir.

Bu durum sadece sizi değil, çevrenizin ve akrabalarınızın eşinize olumsuz bakışını etkileyeceği gibi ileride çocuklarınızın bu durumu duymaları hâlinde onların da ruh hâllerini olumsuz etkileyebilir.

Allah’a Tevekkül Edin

Hayatın bazı anlarında, her ne kadar bir şeye ya da birine çok bağlı olsak da o şeyin ya da kişinin bizim için hayırlı olup olmadığını önceden bilmeyiz. Dualarınızda Allah’tan hayırlısını istemişsiniz, bu da demektir ki Allah’ın kader planına güvenmeyi seçmişsiniz. Ve şimdi o kişi ayrılmış. Size düşen burada kadere teslim olmaktır.

Ayrıca bazen ayrılık ya da bir şeyin gerçekleşmemesi, bizim anlayamadığımız bir şekilde uzun vadede daha hayırlı olabilir. Sabırlı olmak, zamanla bu durumu kabullenmeye ve anlamaya yardımcı olabilir.

Zaman Her Şeyin İlacıdır

Unutmak ya da bir duyguyu tamamen geride bırakmak zaman alabilir. Kendinize bu süreçte duygularınızı yaşamak ve onlarla yüzleşmek için izin verin. Kalbinizin soğuması zamanla olacak bir şeydir, acele etmeyin. Hayatta bazen yarım kalmış hissettiğimiz şeyler, aslında daha iyisine hazırlanmak için bize bir fırsat sunar.

Duaya Devam Edin

Kalbinizin ferahlaması için dua etmeye ve tevekkül etmeye devam edin. İçinizde bir huzur bulabilmek için kendi manevi yolculuğunuzu derinleştirebilir, Allah’a daha yakınlaşarak ondan gönül ferahlığı isteyebilirsiniz. Bazen huzur, bir olayın sonucunda değil, o olayın içindeki manayı kabullenmekte bulunur.

Şu anda hissettiğiniz acının zamanla azalacağına ve sizi daha güçlü bir insan yapacağına inanabilirsiniz. Belki de bu süreç, size neyin gerçekten önemli olduğunu öğretip, ileride daha sağlıklı ve mutlu bir ilişkiye kapı açabilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun