Fakir erkek zengin kadınla veya zengin erkek fakir kadınla evlenemez mi?

Tarih: 18.12.2023 - 12:30 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Çok zengin eğitimli dindar Müslüman erkek, zengin olmayan ama maddi durumu iyi eğitimli dindar Müslüman kadınla evlenebilir mi bu evlilik problemli olur mu?
- Diyanet neden böyle fetva verdi. Fakir dahi olsa zengin erkekle evlenip mutlu olan evliliği yürüyen Müslüman eşler var.
- Fakir ve zengin eşit değil mi?
- Allah nasip ederse fakir kadın zengin erkekle ikisi de Müslüman dindar iyi ahlaklı ise evli mutlu çocuklu olamaz mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evlenmede kim kime denktir, münasiptir konusu tartışılmıştır. Bu tartışmada, farklı görüşlere sahip olmada zaman ve mekânın (sosyal durum ve şartların) etkisi vardır.

Genel, teorik, kitabın ortasından söylenecek olursa zengin ile yoksulun evlenmesinde şeran bir sakınca ve yasak yoktur.

Osmanlı Hukuk-ı Aile Kararnamesinde bu konu şöyle kanun maddesi hâline gelmiştir:

Madde 45. Mal ve hırfet gibi hususlarda erkeğin kadına küfv olması nikâhın lüzumunda şarttır. (Hırfet, geçinmeye medar iştir.)

Malda kefaet zevcin mehr-i muacceli itaya (ödemeye) ve zevcenin nafakasını tedarike muktedir olmasıdır.

Hırfetde kefaet zevcin süluk ettiği ticaret veya hizmetin şerefce zevce velîlerinin ticaret veya hizmetleriyle mütekarib olmasıdır.

Bu maddeye göre evlenme akdinin lazım yani “veliler tarafından feshedilebilir olmaması” için taraflar arasında küfüvlük (denklik) bulunacaktır.

Peki bu denklik, zengin ile yoksulun evlenmesine engel mi?

Hayır.

Çünkü maddeye göre malca denklikten maksat erkeğin “mehri verecek ve aileyi geçindirecek kadar mali gücünün bulunmasından” ibarettir.

Zenaat, iş ve meslek bakımından denklik de evlenecek erkeğin bu durumunun kızın ailesinin durumuna yakın (uygun) olmasından ibarettir.

İslam toplum hayatında, yakınlarla ilişkiyi kesen çekirdek aile makbul bir aile şekli değildir. Evlenen taraflar yanında onların aileleri de birbirleriyle rahat ilişki kurabilmelidirler. Bu madde onu temin etmek için öngörülmüştür. Buna rağmen kızın velileri razı olurlarsa nikâh geçerli olmaya devam eder.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun