Herkesle iyi geçineni cehennem yakmaz mı?

Tarih: 12.07.2023 - 13:27 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir yerde, cana yakın olan, herkesle iyi geçinen, yumuşak başlı olup insanlara kolaylık gösteren kimseleri cehennemin yakmayacağını duydum, doğru mu, bu anlamda bir hadis var mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Konuyla ilgili hadislerden biri şöyledir:

“Cehenneme kimin girmeyeceğini veya cehennemin kimi yakmayacağını size haber vereyim mi? Cana yakın olan, herkesle iyi geçinen, yumuşak başlı olup insanlara kolaylık gösteren kimseleri cehennem yakmaz.” (Tirmizî, Kıyamet 45)

Tirmizi, bu hadis hasen gariptir, demiştir. (bk. Tirmizi, a.y.)

Esasen bu hadiste, daha çok kul haklarıyla ilgili konu öne çıkmaktadır. Kul haklarını çiğnemeyen, onlarla iyi geçinen ve affeden kimseler, kul haklarından hesaba çekilmeyecekleri için, bundan dolayı cehennem azabı da görmeyecekler.

Ayrıca bu huylar, kişinin imanının da kemaline işaret eder. İmanı kâmil olan da elbette ona uygun olarak ibadetlerine özen gösterir, takva sahibi olur.

Hadis-i şerif iyi insanın belli başlı özelliklerini ihtiva etmektedir. Demek ki cana yakın, insanlarla kolayca anlaşabilen, hoşsohbet kimseler iyi insanlardır.

Herkesle iyi geçinen, dolayısıyla başkaları da kendisiyle iyi geçinen, güler yüzlü, tatlı dilli insanlar makbul kimselerdir.

Yumuşak başlı ve uysal olanlar da Allah Teala’nın beğendiği şahıslardır.

İnsanlarla olan işlerinde onlara kolaylık gösteren, alırken, satarken, borcunu öderken zorluk çıkarmayanlar iyi huylu insanlardır.

Bir kul, dünyada Allah’ın rızasını kazanmaya, ahirette onun azabından korunmaya çalışmalıdır. Kuran-ı Kerîm’deki en özlü dualardan birini, namazımızın hemen her rekâtında tekrarlar ve “Ey Rabbimiz, bize dünyada da iyilik, ahirette de iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru.” (Bakara, 2/201) deriz.

Demek ki cehennem azabından korunabilmek için cana yakın, herkesle iyi geçinen, yumuşak başlı ve insanlarla bitecek işlerinde onlara kolaylık gösteren bir kimse olmak gerekiyor.

İyi huylu bir insan olabilmek için bir yandan Peygamber (asm) Efendimizin duasıyla “Allah'ım, beni güzel yarattığın gibi huyumu da güzelleştir.” diye niyaz edelim, diğer yandan da iyi huylu, yumuşak başlı ve insanlara karşı anlayışlı olmaya gayret edelim. Buna göre:

- İyi huy, insanı cehennemden kurtaracak değerli bir sermayedir, özellikle kul haklarından kişiyi korur.

- Mükemmel imana sahip olmanın ölçüsü, iyi huylu, yumuşak başlı olmaktır. (İmam Nevevi, Riyazü's-Salihin Tercüme ve Şerhi, H.No: 642)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun