Nazar eden, haset eden, kin tutan kişilere mesafeli olmamız caiz mi?

Tarih: 06.04.2022 - 15:52 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Nazar eden, haset eden, kin tutan insanlara karşı nasıl davranmalıyız, bu kişilere mesafeli olmamız caiz mi?  

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu vasıfları taşıyan karşımızdaki insanın bizimle olan ilişkisi, bu konuda önemli bir yol haritası olabilir.

Yakın akrabamız, samimi dostumuz ise, onunla olan ilişkilerimizi zedeleyecek boyutta bir uzaklaşmanın pek doğru olmadığını düşünüyoruz. Çünkü her şeyden önce bu kimsenin “nazar etmesi” konusundaki olumsuz tavrı, iradesinin dışında, kendisi istemediği hâlde meydana gelmiş olabilir. Bu konuda onu suçlu gibi görmek isabetli değildir.

Kin ve haset gibi olumsuz duygular genellikle iradeye bağlı olmakla beraber, bu yakınımız veya dostumuzla olan irtibatımızı koparmak, onu daha hoş olmayan duygulara, tutum ve davranışlara sevk edebilir.

Şayet yakın ilişkimiz olan biri değilse, bu takdirde biraz daha mesafeli olmak isabetli olabilir. Özellikle bu kötü duygularını hedefinde bizzat biz veya aile fertlerimiz olursa, bu ilişkiyi daha gevşetmek, icap ederse -küsmemek şartıyla- geçici bir süreliğine askıya almak faydalı olabilir.

Genel olarak bir din kardeşimizin herhangi bir günahta ısrar etmesi durumunda, ne yapılması gerektiğine dair iki görüş vardır. Biri Hz. Ebu Zer’e diğeri Hz. Ebu’d-Derda’ya aittir:

a) Hz. Ebu Zer’in tavrı şudur:

"Bir kardeşin üzerinde bulunduğu güzel yolu terk eder, kötü bir yola düşerse, onunla irtibatını kesmelisin. Daha önce güzel ahlakından ötürü onu sevdiğin gibi, şimdi de takındığı kötü ahlakından dolayı ondan küseceksin. Çünkü “Allah için sevmek, Allah için buğzetmek” prensibi böyle gerektiriyor.” (bk. Gazali, İhya, 2/183)

b) Hz. Ebu’d-Derda ve onun gibi düşünen bir grup sahabinin bu konudaki duruşları şudur:

"(Güzel bir halde iken Allah için sevdiğin) bir kardeşin eski güzel hâlini değiştirirse, sakın bundan ötürü onu bırakma! Zira kardeşin bir defa zikzak çizip eğri bir yola düşmüşse, daha sonra yeniden (eski hâline dönüp) doğru yola girmesi mümkündür." (bk. Gazali, İhya, a.y.)

Genel prensip olarak bu ikinci görüşü benimsemek ve tatbik etmek çok daha faydalıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun