Kim bir belaya uğrayanı görürse bu duayı okusun, hadisi sahih mi?
- Aşağıdaki hadis Tırmizi ve İbni Mace kaynaklarında geçiyor. Fakat araştırdığım kadarıyla bu hadis alimlerinin zayıf hadisleri de alabildiklerini öğrendim. Bu hadis sahih midir, zayıf mıdır öğrenmem gerekiyor. Lütfen yardımcı olur musunuz?
- Resûlullah (sav) buyurdular ki:
“Kim bir belaya uğrayanı görürse bu duayı okusun. Artık yaşadığı müddetçe her ne bela olursa olsun ona maruz kalmaktan muhafaza edilir. Bu bela ona isabet etmez.” (Hadis Kaynak: İbn-i Mâce, c.2, Dua 22, h.3892; Tirmizî, Deâvât 38, h.3427, 3428)
“Elhamdü lillâhillezî âfânî mimmebtelâke bihî ve feddalenî alâ kesîrin mimmen haleka tafdîlen, ûfiye min zalikel belâi kâinen mâ kâne.”
Değerli kardeşimiz,
İlgili hadis şöyledir:
"Kim bir belaya uğrayanı görürse bu duayı okusun. Artık yaşadığı müddetçe her ne bela olursa olsun, ona maruz kalmaktan muhafaza edilir. Bu bela ona isabet etmez."
"Elhamdü lillâhillezî âfânî mimmebtelâke bihî ve feddalenî alâ kesîrin mimmen haleka tafdîlen, ûfiye min zalikel belâi kâinen mâ kâne."
"Seni imtihan ettiği şeyde bana afiyet veren ve beni yarattıklarının birçoğundan üstün kılan Allah’a hamd olsun." (İbn Mace, Dua 22, h. 3892; Tirmizî, Deavat 38, h. 3431-3432)
Tirmizi, bu rivayetin “garib” olduğunu bildirmiştir. (bk. Tirmizî, Deavat 38, h.no: 3431)
Taberani de es-Sağir’de zikretmiş ve senedinin “hasen” olduğunu ifade eder. (bk. Tuhfetu’l-Ahvezi, 9/276)
Diğer bir rivayette bu hadis için Tirmizi, “Hadis bu yönüyle hasen ve gariptir.” demiştir. (bk. Tirmizi, Tirmizî, Deavat 38, 3432)
Buna göre hadis, zayıf değildir. Hasen hadisler, kendisiyle amel edilecek birer dini delil olarak kabul edilirler.
Not:
Buradaki “Allah’a şükretmek ve sevinmek”, karşıdaki insanın başına gelen beladan dolayı değil, Allah’ın kendisini o beladan muhafaza etmekle yaptığı lütuf ve ihsanlarına karşı bir şükür etmektir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- İbadetlere vadedilen netice ve sevaplara kavuşmanın şartları ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Tuvalete girerken ve çıkarken okunacak dua var mı?
- Bela nedir?
- Dua ederken ölü ve dirinin (ölümün ve hayatın) şerrinden Allah'a sığınıyoruz. Burdaki "ölünün şerri" ne anlamdadır, ölünün bize zararı var mı?
- Bir Hadisde, dert verilip belaya uğratılanlara ne mizan kurulur ve ne de divan. Yağmur gibi sevaplar yağdırılır, deniliyor. Başka rivayetlerde ise afiyet isteyin deniliyor?
- Bela ve musibet, inancın büyüklüğü ölçüsünde mi uğrar?
- Safer ayı niçin bela ayıdır böyle bir ay var mıdır?
- Hadis-i şeriflere göre Müslümana bela ve musibetlerin gelmesi ve uğursuzluk sebebi nedir?
- İhlas suresine ekleme mi yapılmış?
- Mükafat belaya göre midir?
- İstinca ve İstibra`nın Âdâbı: