Kitab-ı Mübin nedir?

Tarih: 16.06.2020 - 13:04 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

وَلاَ رَطْبٍ وَلاَ يَابِسٍ اِلاَّ ف۪ى كِتَابٍ مُب۪ينٍ

“Yaş ve kuru her şey Kitab-ı Mübin’dedir.” (En’am, 6/599)

Kitab-ı Mübin, "her şeyin kendisinde yazıldığı kitap" anlamına gelir. Daha çok “levh-i mahfuz” olarak açıklanmıştır. Ama bundan murat, kâinat kitabı veya Kur'an-ı Kerim de olabilir.

Allah şu kâinat kitabında her şeyi yazmıştır. Mesela, Arşimet, suyun kaldırma kuvvetini bulmadan önce, su yine kaldırıyordu. Newton, çekim kanununu bulmadan önce bu kanun yine vardı. Arşimet ve Newton gibiler kanun koyucu değil, kanun buluculardır. Bu kanunları koyan Allah’tır, bulanlar ise böyle âlimlerdir.

Benzeri bir şekilde her şey Kur’an’da yer alır, ama herkes her şeyi hemen kolayca göremez. Ehil olan âlimler, araştırmaları neticesinde başkalarının göremediklerini görürler, bulamadıklarını bulurlar. Mesela, büyük Kur’an yorumcusu Fahreddin Razi, cennet ve cehennemdekilerin birbirleriyle konuşmalarının anlatıldığı A’raf ehli hakkındaki ayetleri tefsir ederken şöyle der:

“Cennet ve cehennem birbirinden çok uzak olmakla beraber, bunlarda yaşayanların birbirleriyle konuşabilmeleri bize şunu gösteriyor: Demek ki mesafenin uzaklığı, sesin nakline engel değildir.” [Râzi, Mefatihu'l-Gayb (Tefsir-i Kebir), XIV, 83].

Bundan sekiz yüz yıl önce bunu Kur’an’a dayanarak söylemek, gerçekten çok ilgi çekici bir durumdur. Günümüzde hem ses, hem görüntü nakledilebilmektedir. Aslında aynı ayetlerde görüntünün nakline de işaretler vardır. Çünkü onlar konuşurken birbirlerini de görebilmektedir. Kur’an-ı Kerim'de Hz Süleyman’ın, Yemendeki Belkıs’ın tahtını bir anda Şam’a getirdiği anlatılır. (bk. Neml, 27/38-40) Demek ki, maddeyi ve eşyayı da ses ve görüntü gibi nakletmek mümkündür.

Öte yandan Kur’an; tarih, coğrafya kitabı da değildir. Bunlarda yer alan bilgileri kendi araştırma ve çalışmalarımızla bulabiliriz. Ama "Ben kimim? Vazifem ne? Bu dünya niçin yaratıldı? Şu varlıklar ne vazife görüyorlar? Herkes ölüyor, acaba nereye gidiyorlar? Ölümden sonra hayat var mı?" gibi bizi aşan çok sorular vardır. Kur’an asıl bunlara cevap vermek için indirilmiştir. İlimler bize "Nasıl?" sorusuna cevap bulmada yardımcı olur, Kur’an ise "Nasıl?" sorusundan ziyade "Niçin?"sorusuna cevap verir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun