Kur'anın toplumsal dertlere şifa olmasını izah eder misiniz?

Tarih: 16.06.2020 - 12:43 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْاٰنِ مَا هُوَ شِفَٓاءٌ وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِن۪ينَ 

“Kur’an'dan müminler için bir şifa ve rahmet indiririz.” (İsrâ, 17/82)

Kur'an, hem fert hem toplum için şifadır. Kalpler onun esaslarıyla şüphelerden, tereddütlerden, kin ve haset gibi zararlı hallerden kurtulur. Aile hayatı, onun düsturlarıyla hayatlanır. Toplum onun kanunlarıyla kötülüklerden uzak kalır.

Hamdi Yazır, bu âyetin yorumunda şu noktalara dikkat çeker:

"Kur’an’ın; şüphe ve nifak, küfür ve şikak, zulüm ve tecavüz, hırs, ümitsizlik, tembellik, cehalet, taklit, taassup, su-i niyet gibi ahlâkî, sosyal, ruhanî hastalıklara karşı tamamen bir şifa ve rahmet olduğu şüphesizdir." (Yazır, Hak Dini Kur’ân Dili, V, 3195)

Dertlerimizin biri cehalettir. Kur'an bunu daha ilk âyetlerinde “Yaratan Rabbinin adıyla oku.” (Alak, 96/1) emriyle tedavi eder, ayrıca bize “Ya Rabbi, ilmimi artır.” (Taha, 20/114) duasını öğretir.

Dertlerimizden bir başkası, tembelliktir. Kur'an bunu İnsan için ancak çalıştığı vardır.” (Necm, 53/39) esasıyla tedavi eder.

Dertlerimizden bir başkası, Müslümanlar olarak birbirimizle yaşadığımız ihtilaftır. Kur'an bunu “Mü’minler ancak kardeştir.” (Hucurat, 49/10) düsturuyla tedavi eder, “Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılın.” (Âl-i İmran, 3/103) fermanıyla bizi bir ve beraber olmaya çalışır.

Dertlerimizden bir başkası, birbirimizi kıskanmak ve haset etmektir. Kur'an bunu “Allah'ın bazınıza diğerinden fazla verdiği şeyleri (haset ederek) temenni etmeyin… Allah’ın, lütfundan isteyin.” (Nisa, 4/32) talimatıyla tedavi eder.

Dertlerimizden bir başkası, egoistlik yani bencilliktir. Kur'an bunu infakı (Allah yolunda vermeyi) emreden ayetleriyle tedavi eder.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun