Kur’an, insanlar için nasıl bir hidayettir?
Değerli kardeşimiz,
Kur'anın Rehberliği
هُدًى لِلنَّاسِ “(Kur’an), insanlar için bir hidayettir.” (Bakara, 2/185)
هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ “(Kur’an), müttakiler için bir hidayettir.” (Bakara, 2/2)
Üstteki iki ayete baktığımızda Kur’an’ın hem insanlara, hem de insanlar içinde takva sahiplerine bir hidayet olduğunu görürüz. O, mesajını bütün insanlara sunar, bu cihetten “insanlar için bir hidayettir.”
Ama onun hidayetinden istifade edenler özellikle o mesaja kulak verenlerdir. Kur'an bunları alır, yükseltir, sıradan birer insan olmaktan kurtararak takva sahibi seçkin kimseler haline getirir. Bu cihetten de “müttakiler için bir hidayettir.” (bk. Beydâvi, Envaru't-Tenzil ve Esraru't-Te'vil, I, 16)
Konuya şu misalle bakabiliriz: Kur'an, dört âyette domuz etinin haram olduğunu bildirir. (Bakara, 2/173; Nahl, 16/115; Mâide, 5/3; En'âm, 6/145) Bu haramlık bütün insanlara bildirilmiş bir esastır. Ama bu esasa riayet edenler, takva sahibi mü’minlerdir.
Arabalara takılan navigasyon cihazı, onlara gidecekleri yeri göstermede çok güzel rehberlik eder. Bu cihaza sahip olanlar, varmak istedikleri menzili kodladıklarında uydu bağlantılı bu cihaz yol boyu onları yönlendirir. Sağa sola döndürür, yol hakkında bilgiler verir. Bunu isterseniz harita şeklinde size bildirir, isterseniz de sesli olarak size anlatır. Şu şartla ki, cihazı açmalı ve varacağınız yeri belirlemelisiniz. Yoksa cihaza sahip olmak yetmemektedir.
Hayat yolunda Kur’an bu cihaz misali bize rehberlik eder. Bizi daima Rabbimizle bağlantılı kılar. Nerede ne yapmamız, nasıl hareket etmemiz gerektiğini bildirir. Şu dünya hayatında başlayan ve ebedi saadete doğru devam eden yolculuğumuzda hep yanımızda olur. Ancak onu açıp okumak, anlayıp hayata uygulamak şartıyla… Mesela, birisinin veya birilerinin uygunsuz tavırlarına muhatap olduğumuzda şu ayet ve benzerleri imdadımıza yetişir:
“Rahmanın kulları o kimselerdir ki, yeryüzünde tevazu ile yürürler ve cahiller kendilerine laf attığı zaman ‘selam’ derler (geçerler).” (Furkan, 25/63)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hidayetin iki yönü
- Bakara Suresi 2. ayeti neden "Takva sahipleri için tarifsiz bir hidayettir." diye biter?
- 26. Tefsir: Takvanın Kuran'da zikredilen on beş fazileti
- Takvanın Kur’an-ı Kerim’de zikredilen 15 fazileti
- Bakara suresi 143. ayette, kıblenin değiştirilmesi manasına gelen bir kelime var mıdır?
- Bakara 2. ayeti neden?Huden li'l-muttekîn? (takva sahipleri için tarifsiz bir hidayettir) diye biter? Muttakiler için hidayet sözünün anlamı nedir?
- "Hiçbir şey yoktur ki, hazineleri bizim katımızda olmasın; ancak onu belirlenmiş bir miktar olarak indiririz." (Hicr, 15/21) ayetinde anlatılmak istenen nedir?
- Kur'an’ın bazı ayetleri, diğer bazı ayetlerini anlamamızda nasıl rehberlik etmektedir?
- Sokrat peygamber mi?
- Teklif-i ma la yutak, “güç yetirilemeyen şeyin insana yüklenmesi” caiz midir?