Kur'an’ın bazı ayetleri, diğer bazı ayetlerini anlamamızda nasıl rehberlik etmektedir?
Değerli kardeşimiz,
Kur'an ve Mecaz
Mecaz, kelimenin gerçek anlamı dışında kullanılmasıdır. Hemen her dilde mecazlar vardır. Kur'an da mecazi anlatımlarla doludur. Aslında bu durum gayet açık olmakla beraber ana dili Arapça olanlarda bile bunu kabul etmeyenlerin çıkması, hayret verici bir durumdur.
Kur'an’da mecaz olmadığını iddia eden âmâ bir âlime şu ayet hatırlatılır:
وَمَنْ كَانَ ف۪ى هٰذِه۪ٓ اَعْمٰى فَهُوَ فِى اْلاٰخِرَةِ اَعْمٰى وَاَضَلُّ سَب۪يلاً “Kim burada (dünyada) âmâ ise, o ahirette de âmâdır, hatta daha da şaşkın bir hâldedir.” (İsrâ, 17/72.)
Kendisine “Eğer Kur'an’da mecaz yoksa, bu ayetin hükmüne göre, ahirette kör olacaksın.” denilir. Bunun üzerine, “Evet, Kur'an’da mecaz var.” demeye mecbur kalır.
Üstteki ayet, dünyada gerçekleri görmeyenlerin diğer âlemde ceza olarak kör kalacaklarını bildirir. Nitekim bir başka ayette gerçek körlüğün gözün kör olması değil, sadırlardaki kalplerin kör olması olduğu haber verilir. (bk. Hac, 22/46.) Bu dünyada manen kör olanlar, diğer âlemde gerçekten kör olarak diriltileceklerdir. Durumu Kur'an’dan takip edelim:
“Kim beni zikirden (anmaktan, hatırlamaktan) yüz çevirirse, ona sıkıntılı bir hayat vardır ve kıyamet günü onu kör olarak haşrederiz. ‘Ya Rabbi, beni niçin kör olarak haşrettin, hâlbuki dünyada görüyordum.’ der. Allah buyurur: Evet, öyleydi. Sana ayetlerimiz geldi, fakat sen onları unuttun. Bugün de ceza olarak unutulacaksın.” (Taha, 20/124-126.)
Dikkat edilirse, ayetin son kısmındaki “Bugün de ceza olarak unutulacaksın” ifadesinde başka bir mecaz vardır. Çünkü “Rabbim şaşırmaz ve unutmaz.” (Taha, 20/52.) ayetinin hükmünce, Allah unutmaktan münezzehtir.
İşte Kur'an’ın bazı ayetleri, diğer bazı ayetlerini anlamamızda rehberlik etmektedir. (Subhi Salih, s. 299.) Çünkü Kur'an’ın tamamı bir tek kelâm hükmünde bir bütünlük arz eder.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hadislerde geçen mecaz ve teşbihleri sahabiler nasıl anlamışardır? "Dünya öküz ve balığın üzerindedir." ve "Şeytanın damarlarda dolaşması" hadislerini nasıl anlamak lazım?
- Peygamberimizin, ayetleri iniş amacının dışında kullandığı olmuş mudur?
- Ayetlerin mecazlı şekilde indirilmesinin hikmeti nedir?
- Peygamberimizin günlük Kuran okuması nasıldı?
- Neden tüm insanların dilinde Kur'an indirilmiyor?
- Denizlerin birbirine karışmamasının, Arap için ne gibi bir artısı olabilir?
- Kuran’da namazın nasıl kılınacağı geçer mi?
- Tatlı sularda inci mercan balığı var mı?
- Kuran’ın lafzı da mı Allah tarafından indirilmiştir?
- Kur'an-ı Kerim mealleri okunmamalı mı?