"Allah rızası için" denilen her şeyi yapmak mı gerekir, bu konuda bir sınır yok mudur?
- Bir kimse bize "Allah rızası için" diyerek bişey yaptırmak istese (haramların dışında) ve bizde yapmasak günaha girmiş olurmuyuz?
Değerli kardeşimiz,
Müslümanların bir özelliği de elinde imkan olduğu ölçüde mümin kardeşlerine yardım elini uzatmaktır. Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:
“... Kim bir Müslüman kardeşinin ihtiyacını giderirse Allah da onun ihtiyacını giderir.” (Buhârî, Mezâlim, 3; Müslim, Birr, 58)
Bir müslüman kardeşinin sıkıntısını gideren kişi büyük bir sevaba kavuşur. Buna rağmen Allah rızası için yardım isteyen bir kişiye yardım etmemekle kişi günaha girmiş olmaz.
Allah rızası Kur’an ve sünnet çerçevesinde şekillenmelidir. Neyin Allah rızası olduğu neyin olmadığını ancak bu kaynaklardan öğrenebiliriz. Bu sebeple Allah rızasını kazandıracak olan sorumluluk ve görevlerimiz de bu kaynaklara göre tespit edilecektir.
Buna göre, “İslam’da kimsenin gücünün üstünde bir teklif söz konusu değildir.” prensibi gereğince bize düşen tebliğ görevimizi yerine getirmektir. Halklara kabul ettirip ettirmemek Allah’ın görevidir.
İnsanları irşad hususunda izzet-i nefisten feragat etmek kişilerin himmetiyle doğru orantılıdır. Herkes, himmeti nisbetinde değer alır. Fakat herkesin himmeti aynı olmadığına göre, yükümlülüğü de aynı değildir. Başka yönden dini açıdan bize bir zarar geliyorsa, o sınırda Allah rızası için durabiliriz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kur'an ve dini sohbet dinlemek için veya misafirlikte, kadınların erkeklerle aynı ortamı paylaşmaları (ihtilat) hakkında bilgi verir misiniz?
- Çarşafla mı yoksa manto (pardösü) ile mi tesettür sağlanmış olur?
- "Allah sevdiği kullarına dert verir." Bizim pek derdimiz yoksa, kendi durumumuzu nasıl değerlendirmek gerekir?
- Hayız ve istihaze hakkında bigi verir misiniz, hayızın süresi ne kadardır? Âdet günlerinde değişiklik olabilir mi?
- Mescid-i Haram'da namaz kılarken, secde edilecek yere mi yoksa kabeye mi bakılmalıdır?
- Abdestsiz Kur'an okumanın ve Mushaf'a dokunmanın hükmü nedir?
- Kur'an hafızlığı yapıp da sonra tamamını veya bir kısmını unutmanın mesuliyeti nedir; bu konuda hadisler var mıdır?
- Hafızlığın farzı kifaye olduğu, bir beldede en az bir hafız olması gerektiği doğru mudur?
- 1)nikah için telefonda vekalet verirken tam olarak ne söylenmeli? 2)bu esnada kadının yanındada vekalet verdiğine dair iki şahitin bulunması gerekli mi?
- Müminlerin birbirlerini sevmesinin ahirette kendilerine ne gibi faydaları olur?