Allah istediği şeyi Peygamberine söyletir mi?
- Hz. Peygambere sıkıntı içinde olan biri gelince, ona yardım edin Allah istediği şeyi peygamberine söyletir demiş.
- Böyle bir hadis var mı?
Değerli kardeşimiz,
İlgili hadis şöyledir:
Hz. Peygamber aleyhissalatü vesselama sıkıntı içinde bulunan biri geldiği zaman, yanındakilere döner:
“Bu adama yardım ediniz, sevap kazanırsınız. Allah Teâlâ istediği şeyi Peygamberine söyletir.” buyururdu. (Buhârî, Zekât 21, Edeb 36, 37, Tevhîd 31; Müslim, Birr 145)
Sahabe efendilerimiz her sıkıntısını Resul-i Ekrem Efendimize (asm) arz ederlerdi. Ödeyemedikleri bir borçları, karşılayamadıkları bir ihtiyaçları varsa, bunu Peygamber aleyhissatü vesselama söylemekten ve yardımını istemekten çekinmezlerdi. Zira onun müminlere yardım etmekten derin haz duyduğunu bilirlerdi.
Allah’ın Resulü de elinde varsa verir, hatta gerekirse bir başkasından borç alarak o kimsenin sıkıntısını giderir veya bu hadis-i şerifte gördüğümüz gibi, iyiliğin yapılmasına aracılık ederdi.
Sıkıntı çekenlere yapılacak yardımın karşılıksız kalmayacağını, bu karşılığın Cenab-ı Hak’tan hayır ve sevap olarak alınacağını belirten Efendimiz (asm), bunu şöyle açıklıyor:
Şayet kardeşinize yardım ederseniz, ben de size dua ederim. “Peygamberinin niyaz edip dilediği her şeyi yapan” Cenab-ı Hak, yaptığınız iyiliğin karşılığını size hem dünyada hem de ahirette verir.
Müminlere yardım edenlere, ilahi yardımın eksilmeden her zaman devam edeceğini şöyle haber verir:
“Müslüman Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu düşmana teslim etmez. Din kardeşinin ihtiyacını karşılayanın, Allah da ihtiyacını karşılar. Müslümandan bir sıkıntıyı giderenin Allah da kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Bir Müslümanın ayıbını örtenin, Allah da kıyamet gününde ayıplarını örter.” (Buhârî, Mezâlim 3; Müslim, Birr 58)
Demek ki, kim din kardeşinin ihtiyacını karşılarsa, Allah da onun ihtiyacını karşılar.
İnsanların yalnız başına üstesinden gelemedikleri dert ve sıkıntıları vardır. Bu dertlerin halledilme imkanını Cenab-ı Hak bize lütfetmiş, bizi sıkıntıda olana aracı kılmış, onun tek başına yapamayacağı şeyi yapma fırsatını vermişse, bu iyiliği onlardan esirgememek gerekir. Kim bilir, belki de yapacağımız aracılık sayesinde Rabbimizi memnun eder, rızasını kazanmış oluruz. Buna göre:
- Sıkıntıda olan kimselerin derdini halletmeye çalışmak, Allah Teâlâ’nın beğendiği güzel bir davranıştır.
- Önemli olan, yardım etmeye çalışmaktır. İstenen sonuç elde edilmese bile, Cenab-ı Hak o gayretin karşılığını lütfedecektir.
- İlâhî bir yasağın çiğnendiği veya bir kul hakkının yendiği konularda, kimseye aracı olmamak gerekir.
- Dertlilere derman olmaya çalışmak, Efendimizin (asm) sünnetidir. (Riyazü's Salihin - İmam Nevevi Tercüme ve Şerh)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İhtiyacı insanlara açmak günah mı?
- İslam dininin yardımlaşmaya verdiği önem nedir?
- YARDIMLAŞMA
- "Cenab-ı Hak", "Hak Teâlâ" kavramları ne anlama geliyor?
- Sadaka vermekle mal eksilmez mi?
- Karşılık vermekten nasıl kurtulurum?
- Allah, affeden kulunun değerini artırır, sözü hadis mi?
- Hayırlı kapıların açılması için ne yapmam gerekiyor?
- Dünyada herkese hakkını helal eden kimsenin, namaz gibi bazı amelleri eksik olsa bile, sorgusuz doğrudan cennete alındığı doğru mu?
- Hümanizm Üzerine 3: SEVELİM AMA NASIL?