Borç veren kişi, borcuna karşılık aldığı rehini satıp, ondan gelen parayı borcu yerine sayabilir mi?
- Birine vadeli borç verdikten sonra vade süresi bitince borç alan borcunu geri vermediği için "Sana bir süre daha veriyorum, borcumu verene kadar filan eşyanı rehin alıyorum. Ve borcumu getirmezsen rehin aldığım eşyayı satarım." demek ve satmak veya ondan gelen parayı yemek helal mi?
Değerli kardeşimiz,
Kişi borcuna karşılık bir malı rehin olarak alabilir. Rehin hakkı sahibi, alacağı ödeninceye kadar rehni hapsetmek ve elinde alıkoymak hakkına sahiptir. Borç ifa edilmediğinde mürtehin/rehin alan, rehin üzerinde mülkiyet iddiası içeren bir işlem yapamayacağı gibi tarafların bu yönde yapacakları anlaşmalar da geçersizdir.
Borç vaktinde ödenmediğinde rehin bir icra takibi aracı haline gelir, yani rehinli alacaklı sadece rehinin satışa çıkarılıp bedelinden alacağının ödenmesini talep hakkına sahip olur.
Rehin üzerinde râhinin mülkiyetiyle mürtehinin hapis hakkı birleştiği için, taraflardan birinin tek başına rehini satması geçerli değildir (Mecelle, md. 756). Bu sebeple borcun ödenme vakti geldiği halde rehin veren borçlu borcu ifa etmez, eksik veya kötü ifa ederse, rehin alacaklısı mahkemeye başvurup rehinin paraya çevrilerek satış bedelinden alacağının ödenmesini isteyebilir.(bk. Hasan Hacak, DİA, Rehin Md., 34/541)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet