Kur'an'da geçen recm, cihad, birden fazla kadınla evlilik gibi konular çocuklara anlatılır mı?
- Kuran meali okurken Kehf Suresi 74. ayette geçen "Hızır çocuğu öldürdü." cümlesini işittiğimde aklıma şöyle bir soru geldi:
- Arapça konuşulan ülkelerde Kuran okuyan çocuklar okuduklarını anladıklarından, bu çocukların bu ve bunun gibi izahı güç ayetleri okumaları doğru mu?
Değerli kardeşimiz,
İslam’da ilim öğrenmek bir farz-ı ayındır. Ancak herkesin her ilmi öğrenmesi farz değildir. Sadece çocukların değil, büyüklerin de kendilerini ilgilendirmeyen konuları öğrenme zorunlulukları yoktur. Mesela, fakir bir adamın hac ve zekât konusunu öğrenmesi gerekli değildir.
- Böyle bir dinin, insana gerekli olmayan şeyleri öğrenmeye taraftar olmadığı açıktır. Hz. Peygamber (asm) “faydasız ilim öğrenmekten” Allah’a sığınmıştır. Demek ki mesele, İslam hikmetine uygun hareket etmekle alakalıdır. Hikmetle dolu, hikmeti ders veren Kur’an-ı Hakim'in bir anda değil de yirmi üç yıllık bir süreçte indirilmiş olması, bu hikmetin en açık göstergesidir.
- Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki, çocukları hiç mi hiç ilgilendirmeyen konuları onlara öğretmenin bir manası yoktur.
- Türkiye’de çocuklar değil büyükler de Kur’an’ı anlamıyorlar. Bu sebeple çocukların Kur’an okumalarında hayal edilen yan etkilerin olması söz konusu değildir.
- Arapçayı bilen çocukların durumunu da -esprili bir ifadeyle- varsın Araplar karar versin... Şimdiye kadar onlardan böyle bir şikayet duyulmadığına göre, bir sakıncası yok demektir.
- Bizim kanaatimize göre, Arapça bilen çocukların da (Recm ile ilgili ayet olmadığı için onu zikretmiyoruz) cihad, çok evlilik gibi konuları işleyen ayetleri okumalarında hiçbir sakınca yoktur.
Evvela, -büyükler olduğu gibi- çocuklar da Kur’an’ı öğrenirken, zaten manasına fazla dikkat etmezler. Detayları düşünmezler.
İkincisi, bu konuları düşünseler bile zaten pratikte her tarafta var olan ve kuvvetli ihtimalle çocuklar tarafından da duyulan çok evlilik konusunda (ki yalnız açıkça bunu ifade den bir tek ayet vardır) fazla bir tuhaflık hissetmezler.
Cihat kavramı savaştan ziyade Kur’an’ın güzel hakikatlerini tebliğ etmek manasına geldiği bilinmektedir. Bunu önce büyüklerimiz öğrensin ve çocuklara da cihadın böyle güzel bir hizmet olduğunu anlatsınlar.
Üçüncüsü, büyükler Kur’an’ın çocukları da cezp eden binler hakikati, güzel ahlakî dersleri arasında çok evlilikle ilgili -adalet yapmak şartına bağlı olarak- verilen ruhsatın ne anlama geldiğini öğrensinler ki çocuklarına da öğretebilsinler. Kaldı ki çocukların dikkatini çeken binlerce imani, ahlaki dersler arasında çok evlilikle ilgili bir ayetin manasına kulak kabartmazlar...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Kur’an'ı okumam emredildi.” (Neml, 27/92) gibi ayetlere göre, Kur'an'ı okumak her Müslümana farz mıdır?
- Ayetlerde geçen kitap ve hikmet, aynı mı yoksa farklı mı?
- Selama karşı "merhaba" diye karşılık vermenin hükmü nedir?
- Selam vermek yerine, "günaydın" demek caiz midir?
- "Selamün aleyküm" demek yerine, yalnızca "selam" veya "merhaba" demek yeterli olur mu?
- Nasihatın tesir etmesi için ne yapmalıyız?
- İnsanları yüzüne karşı övmek sakıncalı mıdır?
- Hasmı yenmenin en kolay yolu nedir?
- Kızımı dans kursuna gönderebilir miyim? Bu konuda bir yaş sınırı var mıdır?..
- Bazı insanlar sadece meal okuyarak amel etmeye çalışmaları ve mezhepleri inkar etmeleri ne kadar doğrudur?