Kültür balıkçılığında, domuzdan elde edilen yemle beslenen balıkları yemek helal olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Domuz eti, İslam dininde haram kılınmıştır. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır:
“Leş, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına boğazlanan, boğulmuş, vurulup öldürülmüş hayvanlar... size haram kılındı.” (Maide, 5/3).
Bu ayette geçen ürünlerin yenilmesinin haramlılığı insanlara yöneliktir. Bu bakımdan içerisinde domuz katkısı bulunan ürünlerin yem sanayiinde kullanılması, “domuz etinin yenmesi” anlamına gelmez.
Çünkü bu tür yemler gerek imalat döneminde gerek bunları yiyen hayvanların vücudunda değişime uğramakta, domuz eti olmaktan hükmen çıkmış olmaktadırlar. Bu sebeple sağlık açısından bir sorun bulunmaması kaydıyla, bu tür yemlerle beslenen hayvanların etini yemek dinen sakıncalı değildir.
Nitekim pislik yiyen tavuk vs. gibi hayvanların (cellale) eti, "kesimden önce belli bir süre bekletilmeleri ve bu sürede temiz yemlerle beslenmeleri" kaydıyla yenilebilmektedir (İbn Nüceym, el-Bahru’r-raik, VIII, 207). Bahsi geçen durumda balıkların da bir süre temiz yemlerle beslendikten sonra satışa sunulması gerekir.
Öte yandan domuz sütü ile beslenen bir hayvanın etinin yenmesinde bir sakınca bulunmadığı fakihler tarafından açıkça belirtilmiştir (Serahsi, el-Mebsut, 11, 255; Kasani, Bedaiu’s-sanai, V, 40).
Şu var ki, Müslümanların, domuz yetiştirilmesini ve ticaretini teşvik etme durumuna düşmemeleri için, alternatif ürünler aramaya yönelmeleri dinin genel prensipleri açısından daha uygundur.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hayvan atıklarıyla beslenen hayvanların eti murdar olur mu?
- 3. Domuz:
- HAYVAN YEMLERİNİN TEMİZLİĞİ
- Dinimizde at, eşek ve katır eti yemek, sütünü içmek haram mıdır?
- Köpek eti helal midir?
- Köpek sütü içmiş bir kuzunun eti yenir mi?
- Domuz eti niçin haram kılınmıştır?
- Ciltteki sivilce ve leke sorunları için eşek sütü kullanmak helal midir?
- Kurt sütüyle beslenen koyunun sütü içilir mi?
- DOMUZ ETİ