"Çok türlü kaygılanmalar, çok türlü hastalıklar getirir." hadisini nasıl anlamalıyız?
- Hastalık Allah'tan gelen bir şey değil mi?
- İnsan aciz bir varlık olmasına rağmen, kendi hastalığını nasıl kendisi yaratabilir? Yaratma ancak Allah'a mahsustur...
Değerli kardeşimiz,
Evet, bu anlamda bir hadis rivayeti vardır. (bk. Önder Çağıran, Tıbbi Nebevi, 1. Baskı, Boğaziçi Yayınları, İstanbul 1996)
Tıp ilmi şunu kesin olarak tespit etmiştir ki, -genel prensip olarak- aşırı kaygılar insanı strese sokar, şizofreniye kadar götürebilir. Sigara içmek kansere neden olup ölüme kadar götürür. Aşırı alkol almak mideyi ve beyni tahrip eder.
Kaygıların hastalığa sebep olmasını, bu hastalığın insan tarafından yaratılması olarak anlamayı gerektiren hiçbir neden, hiçbir münasebet yoktur.
Bu imtihan dünyasından, hikmetin gereği olarak işler, sebepler perdesinde yürütülür. Kaygılar da hastalığın bir sebebidir. Hiçbir sebep yaratıcı olmadığı gibi, hiçbir insan da kendi fiilinin yaratıcısı değildir.
Şu var ki, hastalıkların önemli bir kısmı yanlış metottan, fıtrat kanunlarına uymamaktan, su-i istimallerden kaynaklanır. İntihar eden, kendisi ölümüne sebebiyet vermiş olur. Fakat ölümü yaratan, gerçekleştiren Allah’tır.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Depresyon, stres gibi hastalıklara dinen nasıl bakmak gerekir, manevi yönden nasıl tedavi olmak lazım? Peygamber Efendimizin konuyla ilgili hadisleri var mıdır?
- Nazar ve hasedin yaratılmasındaki hikmet ne olabilir?
- Namaz kılarken kaygı belirtilerim var, ne yapabilirim?
- Delirmekten, şizofren olmaktan korkuyorum?
- Beyinde görülen ilmi şeyleri insan yönetebilir mi?
- Dünya hayatında gerçekleşmesi mümkün olmayan ya da haram olan şeyleri ahirette yapabilecek miyiz?
- Hastalıklar bulaşır mı? Peygamber efendimiz, develeri uyuz hastalığına tutulan birisine, hastalıkların bulaşıcı olmadığını söylemiş midir?
- Hastalıklar bulaşır mı?
- Kadının nefesi erkeğe erişmesi insanı ihtiyarlatır, ne demektir?
- Cennete gireceklerin kalbi kuş kalbi gibidir ne demek?