Kaf suresi 29. Ayette "Benim yanımda söz değişmez ve ben, kullarıma zulmedici de değilim." buyurulmaktadır. Bu ayetin Bakara 106, Nahl 103 ve Rad 39. ayetlerle çelişkili olduğu iddiasına karşı bir açıklama yapar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
Kaf suresi 29. ayet hesap günüyle alakalıdır. Diğer ayetlerle çelişkili gibi göstermek doğru değildir. Ayetlerin öncesine bakılırsa hangi konudan bahsettiği daha iyi anlaşılacaktır.
Kaf suresi 24-29. ayetler:
"24-26. Atın Cehennem'e her inatçı nankör kâfiri, hayra engel olan saldırgan şüpheciyi; Allah ile beraber başka tanrı edineni atın şiddetli azaba.
27. Yandaşı (olan şeytan, sapık inkarcı, şekillendirilmiş put): «Ey Rabbımız! Ben bunu azdırmadım, ama o, uzak bir sapıklık ve şaşkınlık içinde idi» (der).
28. Allah : «Benim huzurumda çekişip tartışmayın. Size daha önce uyarımı göndermiştim.
29. Benim yanımda söz değişmez ve ben, kullarıma zulmedici de değilim.» buyurur."
İlgili ayetin açıklaması:
Âhiret gününde, saptıranlarla saptırdıkları kimselerin birbirlerini suçlamaları ilâhî hükmü değiştirmez. Çünkü her şey en sağlam ölçülerle tesbit edilip yazılmış ve âdil ölçülerle hükme bağlanmıştır. O bakımdan hiç kimse o gün ilâhî adaletin ortaya koyacağı hükümden kendini kurtaramaz. Çünkü Allah mutlak anlamda âdildir ve zulmü kendine haram kılmıştır. (bk. Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kuran Tefsiri)
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kaf Suresi 29. Ayette "Benim yanımda söz değişmez ve ben, kullarıma zulmedici de değilim" buyurulmaktadır. Bu ayetin Bakara 106, Nahl103 ve Rad 39. ayetlerle çelişkili olduğu iddiasına karşı bir açıklama yapar mısınız?
- Allah'ın adının anılmadığı her şeyden uzak mı durmalıyız?
- Ahkaf suresi 30. ayette, cinler dinledikleri ayetler hakkında "Biz Musa'dan sonra indirilen ve kendisinden öncekileri tasdik eden bir kitap dinledik." diyorlar. Neden Tevrat'tan sonra gelen Zebur ile İncil yerine Tevrat diyorlar?
- Müminun suresi 14. ayetle ilgili, kemik ve sinirin beraber oluşumu bilime aykırı mı?
- "Allah'ın sözlerini değiştirebilecek hiçbir kuvvet yoktur."(Enam, 6/34) ayeti ile "Biz bir ayetin hükmünü diğer bir ayetle değiştirirsek."(Bakara, 2/106) ayeti bir çelişki değil midir?
- Ayetle alay edenle konuşmak günah mı?
- Kur'an mealinde ve tefsirlerde geçen "hüküm vermek" ne demek?
- Ebedî cehennemde kalmaktan bahseden, Müminun suresi 103. ayet kâfirler hakkında inmişse, 102. ayet de kâfirler hakkında olamaz mı?
- Ayette geçen sine ve kalbin farkı nedir?
- Duhan suresi, 29. ayette geçen, "gök ve yerin ağlamaması" ifadesini açıklar mısınız?