Ahkaf suresi 30. ayette, cinler dinledikleri ayetler hakkında "Biz Musa'dan sonra indirilen ve kendisinden öncekileri tasdik eden bir kitap dinledik." diyorlar. Neden Tevrat'tan sonra gelen Zebur ile İncil yerine Tevrat diyorlar?
Değerli kardeşimiz,
Ahkâf Suresi, 29 - 31. Ayetler:
29. "Ey Muhammed! Hani biz cinlerden bir grubu Kur'ân'ı dinlemeleri için sana yöneltmiştik. Onlar Kur'ân'ı dinlemek için hazır bulundukları zaman birbirlerine 'susun' dediler. Kur'ân'ın okunması bitince de birer uyarıcı olarak kavimlerine döndüler."
30. "Onlar kavimlerine şöyle dediler: Ey kavmimiz! Gerçekten biz Musa'dan sonra indirilen ve kendisinden öncekileri tasdik eden bir kitap dinledik. O kitap gerçeği ve doğru yolu gösteriyor."
31. "Ey kavmimiz! Allah'ın davetçisine uyun ve O'na iman edin ki, Allah da sizin günahlarınızı bağışlasın ve sizi acı bir azabdan korusun."
İlgili Ayetlerin Açıklaması:
29. âyet, Allah'ın yönlendirmesi ile dinleme arzusunun cinlerden geldiğini ifade etmektedir. Yine bu âyetler grubu, cinlerin de inançları ve dinleri bulunduğuna, inanç ve amellerine göre karşılık göreceklerine delalet etmektedir.
Tevrat ile Kur'an arasında Zebur ve İncil de gelmiş olduğu halde, cinlerin bunlardan söz etmemeleri, Tevrat'ın iman, ibadet ve muamelât hükümlerini tam olarak İhtiva etmesi bakımından diğerlerinden farklı ve onların da atıf kaynağı olmasına dayanmaktadır.
Bazı tefsirciler cinlerin bu ifadelerinden hareket ederek onların da çeşitli dinlere mensup bulundukları, burada sözü geçen cinlerin Yahudi oldukları sonucunu çıkarmışlardır. (Kurtubî, el-Cami' li Ahkami'l-Kur'an, 209)
(bk. Diyanet Tefsiri, Kur’an Yolu: IV/715-716.)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ahkaf suresi, 30. ayette cinler dinledikleri ayetler hakkında "biz Musa'dan sonra indirilen ve kendisinden öncekileri tasdik eden bir kitap dinledik" diyorlar. Neden Tevrat'tan sonra gelen Zebur ile İncil yerine Tevrat diyorlar?
- Peygamberimiz (s.a.v.)'in Taif'ten dönüşünde, cinlerden bir grubun Müslüman olması nasıl gerçekleşmiştir?
- Hz. Muhammed (asv) cinlerin de mi peygamberidir? Efendimiz (asv) cinnlere de bizzat tebliğde bulundu mu?
- Kafir olup şeytanlaşan cinler, Kuran okunduğu zaman neden kaçıyor?
- Kur'an-ı Kerim insanlara ve cinlere (gelen) hitap eden bir kutsal kitaptır. Neden çoğunluğu insanlara hitap ediyor? Bunun bir hikmeti var mıdır?
- “Biz her millete bir peygamber gönderdik.” (Nahl, 16/36) ayeti ile “Eğer isteseydik her şehre bir uyarıcı peygamber gönderirdik.”(Furkan, 25/51) ayetinde bir çelişki varmış gibi görünüyor?
- Tanrının sevilmeye, görülmeye, bilinmeye ihtiyacı mı var ki varlıkları yarattı?
- Gelecekte işlenecek bir günah, daha gerçekleşmeden, geçmişte veya günümüzde bir takım değişikliklere sebep olur mu?
- Peygamberimiz Hz. Muhammed için, "Hatice ile evliyken ikinci bir eş alma şansı yoktu, içgüveyiydi ve ekonomik şansı yoktu. Hatice öldükten sonra genç kızları sıra sıra almaya başladı." iddiasını objektif bir biçimde cevaplayabilir misiniz?
- Cinler hakkında bir rivayette "Nusaybin" ismi geçmektedir. Tıpkı insanlar gibi cinler de mi kendilerini tarif için yer ismi kullanıyorlar? Konyalı, Mardinli, Bursalı gibi...