Namazda iki elle sarık takma amel-i kesire girer mi?
- Cemaate namaz kıldırırken terden dolayı secdeden kalkarken sarığım düştü, tek elle almam gerekirken yanılarak iki elle alıp seri bir şekilde başıma koydum; namaz bozuldu mu?
Değerli kardeşimiz,
Bilindiği üzere, namazda “amel-i kesir”, çok veya aşırı bir davranışta bulunmak demektir. Bunun için kesin bir sınır olmamakla beraber, dışarıdan gözlemleyen kişide, namazda olmadığı izlenimini verecek davranışta bulunmak, bir ölçü olarak kabul edilmiştir.(V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 2/15).
Sarığı iki elle de olsa alıp başına koyan kimsenin bu davranışı, namazda olmadığı izlenimini vermeyeceği kanaatindeyiz.
Buharî ve Müslim’in rivayet ettiği hadiste, Hz. Peygamber (a.s.m)’in kızının kızı olan Ümame sırtında iken namaz kılmış, secdeye vardığı zaman onu yere bırakmış, kalktığında ise tekrar sırtına almıştır.” (bk. a.g.e, 2/15,32). Bu da amel-i kesirin ölçüsünü belirleyen bir husustur.
Bu açıdan baktığımızda, düşen sarığı iki elle de olsa alıp başa koymak amel-i kesir sayılmamaktadır. Dolayısıyla kıldığınız namazınızda bir kusurun olduğunu düşünmüyoruz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Üç hareket yaptığımızda namaz bozulur mu?
- AMEL-İ KESÎR
- Namazda kadınların kol ya da bileklerinin ne kadarı açık olursa namaz bozulur?
- Namaz sırasında üstümüzü ve dağınık yerlerimizi düzeltmenin, Hanefi ve Şafii mezheplerine göre, hükmü nedir?
- Namazda bir erkeğin belinin açılması namazını bozar mı? Boyumun uzun olması sebebiyle ne giysem belim açılıyor; bu özür sayılır mı?..
- Namaz kılarken seccadenin baş veya ayak kısımlarını düzeltmek namazı bozar mı?
- Namazda ameli kesir nedir? Namaz kılarken cisimlerin yerlerini değiştirmek namazı bozar diye biliyorum. Peki istemeden yapılırsa da namaz bozulur mu?..
- Namaz kılarken secdede burnu yere koymak gerekir mi?
- Namazda avret yerinin açılması ve abdestin bozulmasıyla namazı iade etmek gerekir mi?
- Namazda iki elle sarık takma amel-i kesire girer mi?