Aklımızdan, ben şunu şunu yapmamaya yemin ediyorum, diye bir düşünce geçirsek, ama bunu dilimizle söylemezsek gene de yemin etmiş sayılır mıyız? Bir de yemin etmemeye yemin edilir mi?
Yeminin yemin olması için, dil ile telaffuz edilmesi gerekir. Bu sebeple, insanın kendi içinden tasavvur ettiği bir yemin, yemin sayılmaz.(bk. V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 3/397-398).
Tasavvur, aslında bir hüküm olmadığı için herhangi bir hükmün illeti de olmaz. Bunun içindir ki, tasavvur-u küfür, küfür değildir. Tasavvur-u şetim / sövme tasavvuru sövme sayılmaz.
Yalnız şuna dikkat etmek gerekir; o tür düşünceler veya yemin gibi şeyler aklımıza, hayalimize geldiği zaman onlara dikkat ile, ilgilenmek ile, niyet ile sahiplenmeye çalışmamak gerekir... Yani onlarla uğraşmamak, onları yok hükmünde saymak önem arz eder.
Yemin etmemeye yemin etmek de yemin sayılır; bozulduğu takdirde kefaret gerekir. Bu sebeple böyle bir yola baş vurmanın akıllıca bir iş olduğunu düşünemiyoruz. İnsanın kendi kendini lüzumsuz yere zora sokması da doğru değildir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- YEMİN.
BENZER SORULAR
- Himmet nedir; nasıl yapılır?
- Cezası belli olmayan suçlar karşılıksız mı kalır?
- Modern hukukun, İslam hukukundan daha insani olduğunu savunan birine nasıl cevap verilebilir?
- Çelişkili gibi görünen hadisleri açıklar mısınız?
- "Ey Allah'ın Resulü, bazılarımız içinden öyle sesler işitiyor ki, onu (bilerek) söylemektense kömür kesilinceye kadar yanmayı veya gökten yere atılmayı tercih eder..." Vesvese ile ilgili bu hadis açıklar mısınız?
- Kaç Gün Sürer?
- Yehova şahidine neyi ve nasıl anlatmak gerek?
- Yemin-i Mün`akide Nedir?
- Futbol oynamak, takım tutmak caiz midir?
- II- Keffâret-i Yemin (Yemin keffâreti):