Başında kına olan kişinin, bu şekilde abdest almasının bir sakıncası olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Bu konudaki fıkhî prensip şudur:
Herhangi bir organa suyun ulaşmasına engel olan bir şey varsa, bu abdestin sıhhatine de engeldir. Bu cümleden olarak, abdet organlarından birinde mum, yağ(iç yağı vb), gözde biriken çapak, yer kaplayan ve kütlesi olan çini mürekekbi, kadınların tırnaklarında ve gözlerinde kullandığı oje, cila, far gibi şeyler abdestin sıhhatine engeldir. Zeytin yağı gibi suyun deriye geçmesine engel olmayanların bulunması ebdestin sıhhatine zarar vermez.(bk. el-Fıkhu’l-İslamî, 1/339).
Saç ve deride bulunan kına renkleri de abdest ve gusle engel olmaz.
Islak kına varsa, bu konuda iki sakınca söz konusudur:
Birincisi: Başı mesh etmek için de abdest için geçerli olan temiz suyun olması gerekir. Suyun rengi değiştiği takdirde temizleyici olma vasfı kaybolur ve mesh için de geçerli olmaz.
İkincisi: Henüz ıslak olan kına saçta bir katman oluşturmakta ve suyun saça ulaşmasına engel olmaktadır. Bu da abdestin sıhhatine manidir. Bu durumda mesh yerinin kınasını yıkadıktan sonra abdest alınmalıdır. Şayet bu çok zor oluyorsa, Şafii mezhebini takliden bir kaç kılı yıkayıp, temizledikten sonra onları meshetmek uygun olur.
Prensip olarak, kurumuş olan kına renkleri herhangi bir katman oluşturmadığından, suyun ilgili organın derisine veya saçına ulaşmaya engel değildir. Nitekim, yapılan rivayete göre Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:
“Beyaz kılların, saçların değiştirilmesinin en güzel yolu kına ve çivit otunu yakmaktır."(Ebu Davud, Tereccül, 18; Tirmizî, Libas, 30).
Hadiste "el-Ketem" olarak geçen çivit otu, -daha çok Afrika’da yetişen ve kınaya karıştırılan- boyalı bir ottur. Bu ve benzeri hadislerden de kınanın renginin gusül ve abdeste engel olmadığını anlamak mümkündür.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Takma tırnak abdest ve gusüle engel midir?
- Oje abdeste mani mi?
- Gusülde kuru yer kalmışsa yeniden gusül almak gerekir mi? Gusül abdesti ile boy abdesti arasında bir fark var mıdır, niyet ederken hangisine niyet etmeliyiz?
- Giydiğimiz mestteki yırtık miktarı ne kadar olursa kullanılamaz?
- Tabaka oluşturan bir boya ile saçlarımı boyarsam, abdest alırken başın dörtte birinin derisini ıslatsam abdest geçerli olur mu?
- Kömür karası abdest veya gusle mani olur mu?
- OJELI PARMAKLA ALINAN ABDESTLE NAMAZ KILINIR MI?
- Ayakkabı boyası, uhu, vücudun herhangi bir yerine bulaşan kimyasal boyalar abdeste mani midir?
- Abdeste mani olan ve olmayan haller hakkında bilgi verir misiniz?
- Gusül abdesti alırken, vücudumda kuru yer kaldığına dair çok vesvese geliyor?