Grip-Gribal Enfeksiyon veya başka bulaşıcı hastalık sahibinin vakit namazı ve cuma namazı kılması için camiye gitmesi uygun mudur? Cuma namazına gitmemenin özrü var mıdır?

Tarih: 24.11.2009 - 10:42 | Güncelleme:

Soru Detayı

Grip-Gribal Enfeksiyon veya başka bulaşıcı hastalık sahibinin vakit namazı ve cuma namazı kılması için camiye gitmesi uygun mudur? Cuma namazına gitmemenin özrü var mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cuma namazı, gerekli şartları taşıyan her mümin erkeğe farzdır. Bu namazla yükümlü olmanın şartlarından birisi, cemaate katılmaya mani bir mazeretin bulunmamasıdır. Zira meşru bir mazeretin varlığı, Cuma namazının farziyetini düşürmektedir. Hastalık, şiddetli yağış, aşırı soğuk ve sıcak gibi elverişsiz hava koşulları yanında salgın hastalık da kişiye cumanın farz olmasını düşüren bu mazeretler kapsamındadır.  

Şiddetli yağmur durumunda cemaatle namaza ara verme uygulaması sahabe döneminde de söz konusu olmuş ve Abdullah b. Abbas, yağmurlu bir Cuma gününde müezzine “namazlarınızı evlerinizde kılın!” ilanını yapmasını emretmiştir. Bu uygulama insanlar tarafından yadırganır gibi olunca “bunu benden daha hayırlı olan Rasûlullah (s.a.s) yapmıştır…” cevabını vermiştir (bkz. Buhârî, “Cum‘a”, 14; Müslim, “Salâtu’l-Musâfirîn”, 26). Bu bağlamda, salgın hastalıklar da Cuma namazı hususunda evleviyetle mazeret oluşturmaktadır. 

Salgın döneminde maske ve mesafe gibi tedbirlere riayet edilerek cemaatle namaza devam edilebilmektedir. Ancak bu tedbirler, kış mevsiminin getirdiği elverişsiz hava koşullarıyla birleştiğinde uygulanması mümkün değildir. Ağır gribal enfeksiyon hastalığı olan kişilerin dinin kolaylaştırıcı fırsatından yararlanarak evlerinde öğle namazı kılmaları mümkündür.

Vakit namazlarının camide kılınması zorunluluğu olmadığından hasta olan kişinin evinde kılması gerekir.
 

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun