Neoendemik bitkiler yeni mi oluştu?
- Neoendemik bitkilerin yeni oluşması kökeninin eskiye dayanmaması hakkında ne düşünürsünüz, bu evrime delil olmaz mı ya da bu bir varyasyon mudur?
- Mesela, paloendemik bitkiler günümüze kadar gelmişler.
Değerli kardeşimiz,
Bir bitki sınırlı bir alanda yayılış gösteriyorsa, buna “Endemik bitki” denir. Mesela, sadece Türkiye’de bulunuyor, başka yerde yoksa, bu Türkiye için endemik bir bitkidir. Bu endemik bitki cins seviyesinde veya tür seviyesinde olabilir.
Endemik bitkiler ikiye ayrılır
1. Paleoendemik,
2. Neoendemik.
1. Paleoendemik
Paleoendemik bitki, geçmiş devirlerde geniş yayılış alanına sahip olup, günümüzde dar bir alanda yayılış gösteren bitkilerdir. Mesela, ülkemizde Muğla çevresinde bulunan sığla ağacı (Liquidambar orientalis) bitkisi Üçüncü zamanda (Tersiyer’de), yani günümüzden yaklaşık iki milyon yıl önce Avrupa ve Asya’nın geniş bir bölümünde yayılış göstermiş bu tip bir endemiktir.
2. Neoendemik
Yeni bulunmuş bir bitkidir. Cins veya tür seviyesinde olabilir.
Bunların cins seviyesinde olanları, yeryüzünde ilk yaratıldıkları gibi kendine has özelliklere sahip olabilir.
Tür seviyesinde olanlar ise, cins içindeki fertlerin kendi aralarındaki varyasyon adı verilen küçük değişikliklerle ortaya çıkmış olabilir.
Bunların isimlendirmesinde genellikle ya o bulunduğu bölgenin ismi verilir veya o bitkiyi bulanın ismi verilir. Mesela, Erzurum yöresinde tarafımızdan bulunan geven cinsinin farklı bir türüne bizim ismimizi verilmiştir. Astragalus tatlii. Bu neoendemiktir.
Bu tür, aynı cinsin kendi içindeki türleri arasındaki küçük değişiklerle meydana gelmiştir. Bunlar evrimcilerin iddia ettiği gibi yeni ve farklı canlıların atası olamaz. Zaten her canlı grubu içinde bu tip küçük değişikliklerin olacağı beklenir.
Burada sözü edilen Astragalus cinsinin üç yüzden fazla türü vardır. Bunların kendi içindeki küçük değişiklikler yeni türleri verir. Bu sözünü ettiğimiz tür, gevenlerin dikensiz türlerinden olup bazı küçük farklılıklarda onlardan ayrılmaktadır. Öyle iddia edildiği gibi bu türler değişerek maydanoz vermez.
Neoendemiklerin kökeni geçmişe dayanabilir. Zaten dar bir alanda yaratıldığı için araştırıcıların gözünden kaçmış olması mümkündür. Bitkiler üzerinde araziye dayalı ciddi araştırmanın geçmişi çok fazla da değildir. Dolayısıyla yeni türler bulunması mümkündür. Bunların yeni bulunmuş olması, onların yeni meydana geldiğini göstermez.
Allah her canlı grubunun genetik yapısını o canlının kendi has yaratmış. Bu genetik yapı çok korunaklı. Öyle iddia edildiği gibi değişerek başka canlıları vermesi mümkün değil. Allah istese bir canlıdan bir başkasını da yaratabilirdi. Ama onun böyle bir kanunu yok. Bilim böyle bir kanun göstermiyor.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- TÜRLER ARASI EVRİME KARŞI BİYOLOJİK ENGELLER
- Canlılar Yeryüzüne Nasıl Yayıldı?
- Karahindibalar üreme organını kullanmazlar.Allah(c.c) neden kulanmayacağı organları çiçeklere verir?
- EVRİM Mİ? YARATILIŞTA TEDRİC Mİ?
- Yapay seçilim ve türden türe dönüşme var mı?
- Aynı bitkiden nasıl değişik ürünler oluyor?
- Familya dediğimiz hayvan grupları aynı ataya mı sahiptir?
- TOPLUMA İDEOLOJİ OLARAK DAYATILAN BİLİM VE EVRİM
- Fosil Kayıtlarındaki Patlamalar ve Boşluklar (Bilim 'Yaratılış' Diyor-11)
- Tür içi ve türler arası evrimle ilgili sorulara cevap var mı?