Namaz kılmayana ceza vermek gerekir mi?

Namaz kılmayana ceza vermek gerekir mi?
Tarih: 01.05.2023 - 09:07 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Mezheplere göre namaz kılmamanın cezası farklı farklı, Hanifelerde tazirdir diye geçiyor diğer mezheplerde öldürülmek diye ifade ediliyor.
- Neden farklı mezheplere göre namaz kılmamanın cezası da farklı? Bunlar neye dayanıyor?
- Peygamberimizin bir hadisinde namaz kılmayan öldürülür gibi veya diğerinde farklı cezalandırılabilir gibi ifadeler var mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Mezhepler, içtihatlar demektir. İçtihatlarına, âlim olmayanların uyduğu imamlar (dört mezhebin imamı gibi bazı müçtehit âlimler) mezhep imamlarıdır. Müçtehitlerin içtihat yöntemleri, nassı anlama, yorumlama, kıyas, mekasıd gibi konularda kısmen farklıdır. İçtihat farkları da bu usul farklarından kaynaklanır. Müçtehit içtihadına uyar, âlim olmayan da belli bir müçtehide (mezhebe) bağlanma şartı bulunmaksızın dilediği mezhebe göre amel eder.

Hz. Peygamber (asm) Efendimizin “Namazı terk eden küfür üzere olur.” şeklinde bir hadis-i şerifi vardır. (bk. Nesai, Salat, 8)

Ehlisünnete göre, farz olduğuna inanmak şartıyla, mesela namazı kılmamak, orucu tutmamak… insanı dinden çıkarmaz. Hadis-i şerifteki “kâfir olur, küfür üzere olur” sözü, “Allah’ın bunca nimet ve ihsanına karşı küfran-ı nimettir, nankörlüktür.” şeklinde anlaşılmış, birçok ayet ve hadisle beraber değerlendirerek, bu manaya gelmesi gerektiğine hükmedilmiştir.

Namaz kılmayan kimseye İslam devlet ve toplumunda nasihat edilir, eğitim yapılır, her şeye rağmen açıkça namaz kılmamakta ısrar ederse, tazir çeşidinden ceza da verilebilir.

Laik devlette mesela vergi vermeyene ceza veriliyor. Uyuşturucu kullanan, alan ve satana ceza veriliyor. Bazı sembolleri terk eden veya saygı göstermeyenlere ceza veriliyor…

İlave bilgi için tıklayınız:

Kasten namazı terk eden kâfir olur mu; kılmayanın hükmü nedir?

Namaz kılmayan kâfir olur ne demek?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun