Namaz kılarak beş sıkıntıdan emin mi oluruz?
- Namaz kılmakla beş sıkıntıdan emin olunacağı söyleniyor. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
Bu tür yaklaşımlarda -hadiste geçse bile- reel bir sayısal tablo kastedilmez. Yani Namazda, sadece şu beş şey vardır, başka bir şey yoktur, denilmez. Bu sebeple, “namazın beş faydası, namazın beş özelliği, namazın beş sıkıntıdan kurtarması, namazın beş çeşit huzur sağlaması” gibi ifadeler, namazın güzelliklerinden önemli bir yönüne işaret etmek içindir.
Söz gelimi, Kur’an’da: “Muhakkak ki namaz, insanı her türlü hayasızlıktan / ahlak dışı davranışlardan ve meşru olmayan işlerden uzak tutar.” (Ankebut, 29/45) mealindeki ifadeye yer verilmiştir.
Esasen namaz, dinin direğidir ve şükrün bir ifadesidir. Hayatımızın en iyi dakikası ibadetle geçen dakikalardır. Namaz kılanların gönlünde derin bir huzur, yüzünde ilahi bir nur meydana gelir.
Allah’ı seven, onun huzurunda olmaktan büyük bir huzur duyar. Anlatılamaz, hissedilir bir zevktir bu.
Ayrıca, namaz; insanın kalbini darlıktan, ruhunu sıkıntıdan, nefsini stresten kurtarır. Hayata disiplin verdiği için, tembellikten gelen sıkıntıların ilacıdır. Namazını eda etmekle, sonsuz ilim, rahmet ve kudret sahibi Rabbin huzurunda duran kimse, yalnızlığın, dünya hayatının verdiği sıkıntılardan kurtulur.
Meşhur Hikem-i Ataiyye’nin dediği gibi, “Allah’ı bulan neyi kaybeder. Onu kaybeden neyi bulur?” Namaz, böyle buluşmaya zemin hazırlayan, huzura çıkarmakla insana huzur temin eden kutsi bir kulluk görevidir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Sizin namazlarınız ve amelleriniz, kabirde tecessüm edecek ...
- Okunan dualara ve yapılan ibadetlere verilecek sevapların şartları hakkında...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Namaz cennetin anahtarı mı?
- Namaz, oruç, zekat ve haccın farz kılınma sırasını açıklar mısınız?
- Namaz kişiyi nasıl yıkar?
- Namazın insana kazandırdıkları nelerdir?
- Müminlerin kendilerini namaz ile birçok makamat-ı âliye içinde çok latif vazifelerle telebbüs etmeleri, sadece namaz içerisinde mi oluyor? Bu risalede namazın manası nasıl ders veriliyor, nasıl anlamalıyız?
- "Def-i şer, celb-i nef'a racihtir." cümlesine binaen; bir insanın önce namaz kılması mı gerekir, yoksa zinayı terk etmesi mi?
- Dokuzuncu Söz'ün ana temasını birer cümle ile nükteleri de dahil ederek açıklar mısınız?
- Namaz ne zaman farz kılınmıştır?
- "Namazda lâzım olan tâdil-i erkân, müdavemet, muhafaza gibi 1ikame"nin manalarını müraat etmeye işarettir." cümlesini, özellikle "muhafaza" kısmını nasıl anlamalıyız?
- Miraç'tan önce namaz nasıl kılınırdı veya nasıl ibadet edilirdi?