Namaz için kamet getirilirken sünnet kılıyorsak ne yapmalıyız?

Tarih: 14.10.2006 - 17:04 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sünneti kılan bir kimse, farza yetişmek için sünneti iki rekat kılıp farza durabilir.

Cemaatle sabah namazına başlanmış olduğunu gören kimse, cemaate yetişebileceğini zannederse hemen sabah namazının sünnetini kılar. Gerek görürse, "Sübhaneke" ile "Eûzü"yü ve sure ilavesini bırakıp yalnız Fatiha suresi ile rükû ve sücudda birer tesbih ile yetinebilir. Ondan sonra imama uyar.  Fakat cemaate yetişeceğini hiç zannetmiyorsa, sünnete başlamayıp imama uyar; artık bu sünneti kaza edemez. Eğer sünnete başlamış ise, onu tamamlar, bırakmaz.

Fakat öğle, ikindi ve yatsı namazları böyle değildir. Bunların cemaatla kılınmaya başlanmış olduğunu gören kimse, bunların sünnetini kılmadan imama uyar.

Eğer sünnet bir namaza başladıktan sonra kamet getirilirse:

İlk rekatta ise hemen selam verir ve imama uyar. İkinci rekatta ise, o rekatı tamamlar ve tahiyyatı okuyup selam verip imama uyar. Bu durum iki veya dört rekatlı olan sünnet namazlar için de geçerlidir. Eğer dört rekatlı bir sünnetin üçüncü raktındaysa, yine selam verir ve imama uyar. Ancak dördüncü rekatta ise o rekatı da tamamlar ve tahiyyattan sonra selam verip imama uyar.

Zamanında kılınamayan ya da yarım kalan bazı vakit sünnetleri, daha sonra kılınarak kaza edilir. Meselâ, cemaate yetişmek için öğle namazının ilk sünneti kılınamadığı ya da yarım kaldığı takdirde, farzı kılıp ondan sonra dört rekat ilk sünneti kılınır ve en son da son sünneti kılınır. Cuma namazının ilk sünneti hutbeden önce kılınamadığı zaman, yine cumanın iki rekât farzından sonra kaza edilerek kılınır. İki rekât kılınarak yarıda bırakılan öğlenin ve cumanın ilk sünnetleri aynen bu şekilde dört rekât olarak kaza edilir.

Bu sünnetlerin dışındaki diğer vakit namazlarının sünnetleri ise, yatsı namazının dört rekat sünnetini, bir gayri müekked sünnet olduğu için dilerse kaza eder, dilerse kaza etmez. Ancak ikindi namazının sünneti farzdan önce kılınmadıkları zaman, daha sonra kılınmaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun