Müslümanlar, gayri müslimlerin yiyeceklerini yiyebilirler mi? Çocuğum dört yaşında ve ana okuluna gidiyor. Öğretmenlere söyledim, domuz eti ve haram olan diğer etleri vermiyorlar, ama diğer yemekleri veriyorlar...
Değerli kardeşimiz,
Mezahib-i Erbaa gibi değerli fıkıh kitaplarında mes'ele gayet açık ve net olarak izah edilmiştir. Bu hususta şüphe ve tereddüde düşmeye hiç de hacet yoktur. Özet olarak diyebiliriz ki:
Gayri müslim ülkelerde bulunan Müslümanlar, yiyecekleri eti ya bizzat kendi kestikleri hayvandan temin ederler; yahut da Hristiyan ve Yahudilerin kestiği hayvandan temin ederler.
Kendileri gibi Müslümanın kestiğinden temin ederlerse mes'ele yoktur. Kimsenin tereddüt etmemesi gerekir. Ama Hristiyan ve Yahudinin kestiğinden temin edecek olurlarsa, şu hususları bilmeleri kifayet eder:
a. Bu hayvanı kesen Hristiyan, yahut Yahudi kesim ânında İncil'e, yahut Tevrat'a inanan biri mi, değil mi?
Bu iki kitaptan birine inanmışsa demek ki Ehl-i Kitap'tır. Ehl-i Kitab'ın ise kestiği yenir. Yeter ki kesim ânında Ehl-i Kitaplığını muhafaza etmiş olsun. Dinsiz olduğu anlaşılmasın.
b. Kesim ânında ya besmele çekmiş olmalı, yahut da kendi dillerinde Allah'ın adını söylemiş olmalı, ya da bunları unutarak, yahut da ihmal ederek terketmiş olmalı; Allah'ı inkar mânâsına gelen bir put ismi söylememelidir.
Allah ismini söylememiş, ama zıddını da ifade etmemişse, kestiği yenir. Mutlaka besmele çekmiş olması, yahut da kendi dillerinde Allah'ın ismini söylemiş olması şart değildir.
Ayrıca Hristiyan komşularınızın getirdiği yemekleri yemenizde de bir mahsur yoktur. Yeter ki domuz yağı ve içki gibi mamüller içinde olmasın. Gayri müslimlerin verdiği hediyeler de alınabilir.
Şüpheli şeylerden sakınmak gerekir. Özellikle gayri müslim ülkelerde yaşayan Müslümanlar şüpheli şeylerden uzak durmalı, yediği şeylere dikkat etmelidir. Araştırma yaptığı halde haram bir şeyi yemişse inşallah mesul olmaz. Ancak araştırma yapmadan yenilirse mesul olur. Bu bakımdan dikkat edilmelidir. Şayet böyle bir vaka olursa hemen tövbe edilmelidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Gayri müslim bir ülkede helal eti nasıl temin edebiliriz?
- Hayvan kesiminde, Müslüman veya kitab ehli bir kimse, besmele çekmeden hayvanı keserse, biz yerken besmele çekip de yiyebilir miyiz?
- Gayri müslimlerin yemeklerini yemek caiz midir?
- "İnsan binler çeşit elemler ile müteellim ve binler nevi lezzetler ile mütelezziz olacak bir zihayat makine …" Bu paragrafta, insanın mahiyeti ve Rabbi ile münasebeti çok kısa ve veciz bir şekilde anlatılmaktadır?
- "Öyle de Küre-i Arz eczahanesinde bulunan dört yüz bin çeşit nebatat ve hayvanat kavanozlarındaki ziyahat macunlar ve tiryaklar cihetiyle..." cümlesinde geçen; “nebatat ve hayvanat kavanozları”nı açıklar mısınız?
- "Hattâ kesilmek için yatırılan bir hayvan, bir şey hissetmez." ifadesinin dayanağı nedir?
- Hattâ kesilmek için yatırılan bir hayvan, bir şey hissetmez. Yalnız bıçak kestiği vakit hissetmek ister; fakat, o his (acı) dahi gider, o elemden de kurtulur... Cümlesini açar mısınız?
- Bediüzzaman Hazretleri, “Cüz'î hâdise-i şer'iyeyi küllîleştiren ve imtisalini temin eden iman-ı billâhtır.” diyor; açıklar mısınız?
- "Hususan mâsum hayvanlar hakkında daha mükemmeldir." ifadesini nasıl anlamalıyız; masum hayvanlardan kasıt nedir, daha mükemmel olan nedir?
- Şualar, On Birinci Şuâ, Üçüncü Mes'ele, 267